Στις 12 σήμερα το μεσημέρι ανακοινώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, και το οικονομικό επιτελείο κάθεται «στα καρφιά», καθώς το νέο κύμα της πανδημίας έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα και όλα δείχνουν πως η Covid-19 πληγώνει καθοριστικά το πιο «δυνατό» τρίμηνο της οικονομίας με τις προβλέψεις να δείχνουν ύφεση άνω του 7% -8% στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

Σημειώνεται πως το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση ήταν 15,2% και στο πρώτο 0,9%. Επίσης με βάση το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος αναμένεται να φτάσει στο 10,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης της κυβέρνησης για 8,2%.

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Η οικονομία δεν θα ανακάμψει χωρίς παρέμβαση

Ύφεση της τάξης του 10,8% αναμένει για το 2020 το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, στο Ειδικό Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων με τίτλο «Προοπτικές και προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και εναλλακτικά σενάρια πολιτικής», εκτιμώντας ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση θα σημειώσει βελτίωση από το γ’ τρίμηνο του 2021 και μετά.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο, ο αυξημένος αριθμός των θανάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στις ζωές των ατόμων, ενώ τα περιοριστικά μέτρα εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν σε πιο εστιασμένη μορφή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η μετάδοση του κορονοϊού συνεχίζεται σταθερά.

Τα αποτελέσματα των προβλέψεων στο βασικό σενάριο δεν είναι ενθαρρυντικά. Από μόνη της η ελληνική οικονομία δεν τείνει να ανακάμψει ουσιαστικά, χωρίς να υπάρξει κάποια παρέμβαση, σημειώνεται.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, τα βασικά σημεία της ανάλυσης είναι τα εξής:

  • Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2% το β’ τρίμηνο του 2020, μετά την πτώση κατά 0,5% του α’ τριμήνου.
  • Το γ’ τρίμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε κατά 15,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
  • Ο αριθμός των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη τον Μάρτιο, ανήλθε στις 205.980.
  • Ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγγίζει τα 234 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 106 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές προς το Δημόσιο, τα 92 δισ. ευρώ προς τράπεζες και ιδρύματα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και τα 36 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι προβλέψεις

Το βασικό σενάριο που παραθέτει το δελτίο, προβλέπει ότι μετά από μια σύντομη βελτίωση το γ’ τρίμηνο του 2020, η ιδιωτική δαπάνη θα μειωθεί το δ’ τρίμηνο σε απόλυτη αναλογία με το β’ τρίμηνο.

Αναφορικά με τα μέτρα αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων και το lockdown, εκτιμάται ότι θα αρθούν σταδιακά το α’ εξάμηνο του 2021, ενώ η γενικότερη οικονομική κατάσταση θα σημειώσει βελτίωση από το γ’ τρίμηνο του 2021 και έπειτα.

Με το τέλος των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας θα αρθούν και τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα το β’ τρίμηνο του 2021.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, προβλέπεται ύφεση της τάξης του 10,8% το 2020.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις