Χωρίς να αφήσει πολλές ελπίδες να ανοίξει η εστίαση, επισημαίνοντας τους κινδύνους που υπάρχουν από μια τέτοια απόφαση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα καταστήματα που είναι πιθανό να ανοίξουν μετά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, σημείωσε πως αν ανοίξει η εστίαση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση εκ νέου και να χρειαστεί lockdown ακόμη και 5 μηνών.

Όπως εξήγησε, τρώμε χωρίς μάσκα και λόγω κρύου θα είναι σε κλειστό χώρο που αυξάνει τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν και τον χειμώνα να αερίζονται καλά οι χώροι εστίασης και να μπορούν να κάθονται και έξω. Για το λόγο αυτό, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και την επιδότηση 5.000 ευρώ για τα θερμαντικά διευκρινίζοντας ότι το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

Για τα εποχιακά καταστήματα ζήτησε να να γίνει σωστή διαχείριση της εικόνας με ευθύνη να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού και παραβιάσεις των μέτρων, διαφορετικά, όπως είπε, θα χρειαστεί να κλείσουν ξανά.

Εξήγγειλε, ακόμα, ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι παντού, ενώ επόμενος στόχος της κυβέρνησης, «η δεύτερη γραμμή», όπως είπε, είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παιχνίδια, λουλούδια και κομμωτήρια. Απέφυγε όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό.

Έτσι θα μετακινούμαστε σε καταστήματα εποχιακών ειδών

Το SMS στο 13033 εξακολουθεί να ισχύει, ως εκ τούτου για να μεταβεί κάποιος σε ένα μαγαζί με εποχικά είδη θα πρέπει πρώτα να έχει στείλει μήνυμα για την επιβεβαίωση μετακίνησης.

Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει έξι ειδικούς κωδικούς για την έγκριση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών, η οποία εγκρίνεται είτε με αποστολή δωρεάν SMS στο 13033 είτε με τα σχετικά έντυπα ή/και τις χειρόγραφες βεβαιώσεις. Όπως όλα δείχνουν, ο κωδικός για μετάβαση σε μαγαζί με χριστουγεννιάτικα θα είναι το 2.

Οι κωδικοί για SMS στο 13033:

  • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Το SMS που θα αποσταλεί στο 13033, για να είναι έγκυρο, πρέπει να έχει την κάτωθι μορφή: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας (όπου «Χ» ο αντίστοιχος κωδικός).

Οι πολίτες, ακόμα, μπορούν να μετακινούνται έχοντας συμπληρώσει το σχετικό έντυπο ή με χειρόγραφη βεβαίωση, όπως αναφέρεται και στο forma.gov.gr.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις