Τη μείωση του ορίου των αποδείξεων για ηλεκτρονικές αγορές, σχεδιάζει η κυβέρνηση, αφού λόγω της πανδημίας, διαπιστώνεται αδυναμία σε πολλούς φορολογούμενους να καλύψουν το όριο του 30% που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις e-αποδείξεις.

Ειδικότερα ο Στ. Πέτσας μιλώντας στον Σκάι και ερωτώμενος αν η κυβέρνηση λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στην αγορά η πανδημία, προτίθεται να επανεξετάσει το μέτρο που προβλέπει την υποχρέωση των φορολογουμένων να καλύπτουν το 30% των ετησίων εισοδημάτων τους με δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, απάντησε, ότι το μελετούν.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε το 30% αλλά, εξήγησε, ότι είναι ένα θέμα που μάς απασχολεί για δύο λόγους:

Πρώτον, σε περιπτώσεις πανδημίας, επειδή δεν κυκλοφορεί ο κόσμος, η κατανάλωση πέφτει, όπως την είδαμε πράγματι να πέφτει δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Δεύτερον, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αυξήθηκαν μεν, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε, επειδή δεν ήταν έτοιμοι οι καταναλωτές και διότι δεν ήταν έτοιμα τα καταστήματα, διότι υπάρχει μία τρομερή δυστοκία να παραδοθούν τα προϊόντα στην ώρα τους.

«Ήδη πάρα πολλά καταστήματα ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, άρα αυτό συμπιέζει και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, άρα είναι ένα θέμα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω κάτι παραπάνω γι’ αυτό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κίνδυνος υψηλών προστίμων

Η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στο όριο των e-αγορών, καθώς θέλει να αποφύγει τις αντιδράσεις από μαζικά πρόστιμα που θα επιβληθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, που δεν θα πραγματοποιήσουν ικανό αριθμό ηλεκτρονικών αγορών.

Τι ισχύει φέτος

Υπενθυμίζεται ότι για τα εισοδήματα του 2020, που θα φορολογηθούν το 2021, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από το 2020 και μετά ορίζεται στο 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Επίσης, για τον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, οποτεδήποτε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του οικείου φορολογικού έτους, το όριο των δαπανών που πρέπει να καταβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εντός του φορολογικού έτους περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις