Ύφεση άνω του 10% για το 2020 και ανάκαμψη 4,2% το 2021 και 4,8% το 2022 προβλέπεται για την οικονομία στο βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία εκφράζει επιφυλάξεις για δημιουργία νέου κύματος κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας.
Προροτείνει επίσης τη δημιουργία μιας “Bad Bank” που θα λειτουργεί μαζί με τον “Ηρακλή”
Όλα αυτά περιέχονται στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική του 2020.
Στο δεύτερο ήπιο σενάριο με θετική εξέλιξη της πανδημίας η ύφεση θα φτάσει το 9% το 2020 και η ανάπτυξη το 2021 αναμένεται σε 4,8% και το 2022 σε 5%.
Στο αρνητικό σενάριο εκτιμάταιται ότι το ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα μειωθεί κατά 11% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 3,2% και 4,5% τα επόμενα δύο έτη αντίστοιχα.
Η πορεία της οικονομίας συνδέεται με το πότε θα καταστούν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα για τον κορονοϊό.
Το ζήτημα του χρέους
Καθώς η σύνθεση του χρέους αποτελείται κατά 80% από δάνεια του επίσημου τομέα αλλά και της ευνοϊκής διάρθρωσης των αποπληρωμών μπαίνει σε δεύτερο πλάνο σε σχέση με τα δημοσιονομικά μεγέθη για την εξεταζόμενη περίοδο 2020-2022.
Η ανησυχία μετατίθεται για τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Για την τρέχουσα συγκυρία εκτιμάται ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι προσωρινές και η μακροοικονομική ισορροπία θα αποκατασταθεί σύντομα.
Τα κόκκινα δάνεια
Η έκθεση της τράπεζας εκτιμά ότι θα υπάρξει νέα εισροή κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας και προτείνει συμπληρωματικές παρεμβάσεις σε σχέση με τον “Ηρακλή”.
Αξιολογείται ως αναγκαία η δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού όπου θα μεταφερθούν σε αυτή το σύνολο το κόκκινων δανείων συμπεριλαμβανομένων και όσων θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας.
Η βασική διαφορά σε σχέση με τις τιτλοποιήσεις είναι ότι το κόστος στα κεφάλαια αφαιρείται από το τμήμα του αναβαλλόμενου φόρου συμβάλλοντας έτσι και στη μείωση του.
Ταυτόχρονα η λύση της Τράπεζας της Ελλάδος δίνει τη δυνατότητα σταδιακής καταβολής του κόστους εξυγίανσης σε βάθος πενταετίας δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο ώστε να διαμορφωθεί μία ομαλή μετάβαση σε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και των τραπεζών.
Είναι προφανές ότι για όλα τα μεγέθη οι προβλέψεις είναι εξαρτώμενες από την πορεία της πανδημίας και της αποδρομής της με τους εμβολιασμούς ή τα φάρμακα