Μπαράζ καταγγελιών από χιλιάδες ιδιώτες και μηχανικούς που προσπάθησαν να υποβάλλουν αιτήσεις τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και τις είδαν να απορρίπτονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Πολλοί από αυτούς δεν πρόλαβαν καν να τις υποβάλλουν καθώς το σύστημα καθυστερούσε να αντλήσει στοιχεία από άλλες πλατφόρμες όπως της ΑΑΔΕ και του Buildingcert του υπουργείου με συνέπεια να βρεθούν «εκτός χρόνου».

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», δίνει μια αρκετά γενναιόδωρη επιχορήγηση σε ιδιοκτήτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των διαμερισμάτων τους, που ξεκινά  από το 60% ενώ φτάνει έως και το 90%. Σημειώνεται ότι η επιδότηση δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με το ποσό για κάθε διαμέρισμά να φτάνει έως και τις 80.000 ευρώ. Η πλατφόρμα για τις επιχορηγήσεις στην Αττική άνοιξε την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί. Στα πρώτα πέντε λεπτά από την έναρξη της λειτουργίας υποβλήθηκαν στο σύστημα περίπου 10.000 αιτήσεις.

Χρειάστηκαν 50 λεπτά για να κλείσει η πλατφόρμα και να δεσμευθεί το ποσό των 144,8 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια Αττικής. Συνολικά υποβλήθηκαν 17.673 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 8.702. Λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από παράπονα και σχόλια για τη δυσλειτουργία του συστήματος. Χαρακτηριστικά καταγγέλλουν ότι το σύστημα καθυστερούσε να ταυτοποιήσει τα ΑΦΜ και να «ανεβάσει» τα δικαιολογητικά που συνόδευαν την αίτηση.

Υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μηχανικούς αλλά έμειναν «εκτός»

Οι ιδιοκτήτες προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» έπρεπε να πληρώσουν μηχανικό για να τους εκδώσει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Οι χιλιάδες πολίτες που έμειναν εκτός προγράμματος έδωσαν άδικα αυτά τα χρήματα.

«Πλήρωσα 400 ευρώ, τα οποία θα τα έπαιρνα από το πρόγραμμα εφόσον έμπαινα. Πληρούσα όλες τις προϋποθέσεις. Είμαι χήρα με δύο μωρά παιδιά, δεν υπήρχε περίπτωση να μην μπω. Ήμουν σίγουρη ότι θα έπαιρνα την επιχορήγηση», περιγράφει η Βαρελά Δήμητρα στον flash.gr . Με έναν οδηγό στο χέρι που εξηγούσε τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσει προσπάθησε να υποβάλλει την αίτηση της, χωρίς όμως να τη δεχτεί η πλατφόρμα που σφραγίστηκε σε λιγότερο από μία ώρα.

«Για ποιο λόγο με υποχρεώνει το κράτος να πληρώνω ιδιώτη χωρίς να μου εξασφαλίζει ότι θα μπορέσω να μπω στο σύστημα; Είχα όλα τα δικαιολογητικά. Γιατί δεν μπήκα στο πρόγραμμα», αναρωτιέται. Αν μας έλεγαν ότι υπάρχει περίπτωση στα πρώτα πέντε λεπτά να κλείσουν οι αιτήσεις, δεν υπήρχε περίπτωση να έμπαινα στη διαδικασία και να πλήρωνα 400 ευρώ σε μηχανικό, που δεν μου περισσεύουν. Αισθάνομαι ότι τα χρήματα φαγώθηκαν ή δόθηκαν κάπου αλλού για να καλυφθούν άλλες τρύπες και δεν πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε», καταγγέλλει ενώ ζητά να ειπωθεί από τους αρμόδιους ποιοι πήραν αυτές τις αιτήσεις.

«Μήπως άνοιξε νωρίτερα η πλατφόρμα; Μήπως μπήκαν αυτοί που ήταν ειδοποιημένοι; Δεν πρόκειται να ξαναεμπιστευτώ οποιοδήποτε πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης από το κράτος. Αυτά τα προγράμματα δεν είναι για τους απλούς πολίτες είναι για τους μεγαλοκαρχαρίες», καταλήγει.

Στον ίδιο τόνο κινείται και η καταγγελία του αρχιτέκτονα, Κωνσταντίνου Χροναίου, ο οποίος ήταν ένας από τους χιλιάδες που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν την αίτηση τους.

«Μείναμε με το στόμα ανοιχτό όταν έκλεισε η πλατφόρμα. Ενώ άνοιξε κανονικά στις 10, κόλλησε για μισή ώρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες καθυστερήσεις. Υπήρχε φοβερή πίεση και άγχος για μια διαδικασία που έπρεπε να έχει ηρεμία. Πρόκειται για άλλο ένα φιάσκο που ακολουθεί το περσινό του Υπουργού, Κ. Χατζηδάκη. Εγώ ως απλός πολίτης δεν είχα καμία τύχη. Είχα αυτή την άσχημη εμπειρία και δεν νομίζω να ξαναπροσπαθήσω. Είναι κοροϊδία».

Στοίχημα για την ενεργειακή αναβάθμιση

Το Υπουργείο από την πλευρά του αποδίδει τις καθυστερήσεις σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο, με αποτέλεσμα το Building Cert να δέχεται μεγάλο φόρτο.

Σχολιάζοντας την απήχηση του προγράμματος στην Αττική η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε:

«Το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ στην Περιφέρεια Αττικής, την πολυπληθέστερη της χώρας, δικαιώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιλογή του να ξεκινήσει το πρόγραμμα στην παρούσα συγκυρία.  Στέλνουμε έτσι το μήνυμα ότι στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το νέο αυτό Πρόγραμμα,  που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, που αξιοποιεί πόρους άνω των 800 εκ. Ευρώ, το οποίο –όπως έχουμε πει επανειλημμένα-, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο, δημιουργώντας άμεσα κύκλο εργασιών 1,5 δις. ευρώ»

«Θα μας βοηθήσει επίσης  να κερδίσουμε το μεγάλο εθνικό στοίχημα της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος (από τις 783.752 κατοικίες της Αττικής πάνω από τις 600.000 είναι ηλικίας 20 ετών και πάνω), που θα συμβάλλει όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας και εξόδων, αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας μέσα στα σπίτια μας που τον τελευταίο  χρόνο φιλοξενούν όλες μας τις δραστηριότητες.  Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι μόνο το πρώτο από τα αντίστοιχα προγράμματα που θα τρέξουν το 2021 και τα επόμενα χρόνια, με εξίσου υψηλό –αν όχι και μεγαλύτερο- προϋπολογισμό. Επομένως, όσοι δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν τώρα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ώστε να ενταχθούν στην επόμενη δράση», προσθέτει.

Για να κάνεις αίτηση πρέπει να είσαι ο Κεντέρης του πληκτρολογίου

Το πρόγραμμα, πάντως, ήδη στις δύο ημέρες που λειτούργησε για την Περιφέρεια της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων έχει καταφέρει να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από τον τεχνικό κόσμο.

«Σε 23 λεπτά εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός της Ηπείρου. Σε 1 ώρα και 25 λεπτά για τα νησιά του Ιονίου. Για να καταχωρήσεις πρόταση συμπολίτη στο «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» δεν πρέπει να είσαι μηχανικός πρέπει να είσαι…. ο “Κεντέρης” πληκτρολογίου, διαδικτύου», αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής.

«Ο σχεδιασμός είναι λάθος», σημειώνει και προσθέτει «σε τέτοιας δημοφιλίας προγράμματα η χρονική προτεραιότητα είναι λάθος». Η λύση είναι αντικειμενικά κριτήρια και περιορισμένος χρόνος υποβολών.  Ο ίδιος προτείνει την παραμονή των υποβολών ανοιχτή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, την κατάταξη των υπολοίπων αιτήσεων ως επιλαχουσών και την ένταξη όσων υπάρχει δυνατότητα. «Σταματήστε να βάζετε αντιμέτωπους τους μηχανικούς με τους πολίτες καλύπτοντας την διαχρονική πολιτική σας στενοκεφαλιά» υπογραμμίζει, καλώντας το κεντρικό ΤΕΕ να πάρει θέση.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζεται  στις 16 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος από εδώ και πέρα ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:

  • Αττικής 14.12.2020
  • Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020
  • Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020
  • Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11.01.2021
  • Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021
  • Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021
  • Πολυκατοικίες 18.01.2021
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις