Ο Κρατικός Προϋπολογισμός αναλαμβάνει για το επόμενο δίμηνο -κατ’ ελάχιστον- το μεγαλύτερο κόστος της μείωσης ενοικίων επαγγελματικής στέγης.

Η κυβέρνηση εκτιμώντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα επεκταθούν τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους κι αντιλαμβανόμενη ότι απαιτείται η στήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων που κυριολεκτικά έχουν «γονατίσει» από το παρατεταμένο lockdown, επιλέγει την ενίσχυση του «κουρέματος» ενοικίου στο 80% από 60% με το ισχύον σύστημα.

Σημαντική διαφορά, προς όφελος των ιδιοκτητών, είναι ότι η αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια δεν αυξάνεται απλώς στο 60% από 50%, αλλά το βασικότερο είναι ότι πλέον υπολογίζεται επί του μηνιαίου μισθώματος και όχι επί της απώλειας ενοικίου.

Έτσι, για ενοίκιο 1.000 ευρώ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο:

  • ο καταστηματάρχης θα πληρώσει ενοίκιο 200 ευρώ (“κούρεμα” 80%)
  • ο ιδιοκτήτης θα πάρει από το Κράτος 600 ευρώ (60% επί του ενοικίου) και 200 ευρώ από τον καταστηματάρχη.  Ωστόσο, η ονομαστική απώλεια των υπολοίπων 200 ευρώ ανά 1000 ευρώ μισθώματος σχεδόν ισοφαρίζεται από την ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση της κρατικής αποζημίωσης.

Με το σημερινό σύστημα, για 1.000 ευρώ ενοίκιο:

  • ο καταστηματάρχης πληρώνει 600 ευρώ (“κούρεμα” 40%)
  • ο ιδιοκτήτης παίρνει από το Κράτος 200 ευρώ (50% επί της απώλειας) και 600 ευρώ από τον καταστηματάρχη

Το νέο πλαίσιο στα επαγγελματικά μισθώματα συνοπτικά διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το ενοίκιο επαγγελματικής στέγης των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν διακόψει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή μειώνεται υποχρεωτικά από 40% σήμερα σε 80%. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους θα λάβουν αποζημίωση από το κράτος στο 60% του συνολικού ενοικίου απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Οι ενοικιαστές θα τους καταβάλουν το 20%, ήτοι οι ιδιοκτήτες δικαιούνται να εισπράξουν το 80% του πλήρους ενοικίου.
  • Το ποσό της επιστροφής των μισθωμάτων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορoνοϊού, είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.
  • Για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που είναι σε αναστολή εργασίας δεν θα ισχύσει η μείωση κατά 80% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία τους. Διατηρείται το 40% της έκπτωσης του ενοικίου για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή.

Ο χρόνος καταβολής των ποσών στους ιδιοκτήτες

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον Ιανουάριο του 2021 οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40%, τον Νοέμβριο αναμένεται να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί.

Αντίστοιχα τον Φεβρουάριο θα καταβληθούν οι χρηματικές αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το μήνα Δεκέμβριο και τον Μάρτιο οι αποζημιώσεις για τον Ιανουάριο.

Η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ, αν και σημειώνει πώς θα πρέπει να διευκρινιστεί αν αυτή τη φορά θα συμπεριληφθούν στα ευνοϊκά μέτρα τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα, καθώς επί του παρόντος έχουν εξαιρεθεί. Προς διευκρίνιση είναι, επίσης, το αν η ενίσχυση της κρατικής «ασπίδας» θα καλύψει και επιχειρήσεις που ναι μεν είναι «κλειστές», αλλά εμφανίζουν αύξηση τζίρου λόγω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις