Νέα γενιά μέτρων στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προαναγγέλλει  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στη συνέντευξη του στο Capital.gr λίγες ώρες μετά την ψήφιση από τη Βουλή του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν την επόμενη της κρίσης, όταν θα ανοίξει και πάλι η αγορά. Εκεί λοιπόν θα επικεντρώσουμε πρόσθετες παρεμβάσεις αξιοποιώντας τα εργαλεία που διαθέτουμε, αλλά και καινούρια εργαλεία που θα εισάγουμε τους επόμενους μήνες, τα οποία όμως θα στηρίζονται σε πολύ καλύτερη και εξατομικευμένη εικόνα του τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις» τονίζει μεταξύ άλλων.

Προσθέτει δε ότι οι τωρινές αυξημένες δαπάνες θα καλυφθούν στο μέλλον από αυξημένα φορολογικά έσοδα τα οποία όμως σχεδιάζεται να προκύψουν από την ανάπτυξη και όχι νέους φόρους. Αντίθετα τονίζει ότι στόχος είναι να μονιμοποιηθούν οι έκτακτες μειώσεις φόρων που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός.

Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να εισρέουν στη χώρα, ο υπουργός απάντησε:

Τα χρήματα θα έρθουν ταμειακά στα μέσα του επόμενου χρόνου, όμως οι δαπάνες και τα έργα θα ξεκινήσουν από τις αρχές του χρόνου με δικό μας ρίσκο, εισάγοντας έργα και προγράμματα στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία έχουμε υποβάλει προς έγκριση στο Ταμείο Ανάκαμψης και εκτιμούμε ότι έχουν υψηλές πιθανότητες να περιληφθούν σ’ αυτό. Στόχος είναι στο επόμενο εξάμηνο να έχουμε ξεκινήσει έργα και προγράμματα ύψους αντίστοιχου τουλάχιστον με την προκαταβολή 1,6 δις που θα λάβουμε περίπου στα μέσα του έτους.

Αναφορικά με την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών ο υπουργός δηλώνει ότι θα γίνει αποκατάσταση της δικαιοσύνης με την χρήση των πραγματικών αξιών των ακινήτων χωρίς ωστόσο αύξηση της φορολογίας. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι δεν θα προκύψει καμία επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ του 2021 κι αυτό θα γίνει με μείωση των συντελεστών του φόρου ακινήτων.

Τέλος, σε ερώτηση αν θα μονιμοποιηθούν τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που έχουν θεσπιστεί εκτάκτως για το 2021, ο κ. Σκυλακάκης τονίζει ότι αυτή είναι η επιδίωξή της κυβέρνηδης, η οποία ωστόσο -όπως προσθέτει- θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις που θα μεσολαβήσουν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις