Προ μη ευχάριστων εκπλήξεων θα βρεθούν εκατοντάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι μετά από παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση

Συγκεκριμένα μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης οδηγεί, συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και υποψήφιων συνταξιούχων η κυβέρνηση. Η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση πέρασε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στα ψιλά.

EUROKINISSI

Υποψήφιοι συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση και άλλοι με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησής τους, έχοντας ταυτόχρονα παραιτηθεί ή απολυθεί από την εργασία τους, διαπιστώνουν έκπληκτοι συγκεκριμένες μεταβολές στους όρους συνταξιοδότησής τους.

Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων είναι να μειώνονται οι συνταξιοδοτικές παροχές τους, αλλά να μετατίθεται ακόμα και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησής τους!

Πώς προέκυψαν οι μεταβολές

Οι μεταβολές στα συνταξιοδοτικά δεδομένα των συγκεκριμένων κατηγοριών συνταξιούχων προέκυψαν όταν ο υπουργός Εργασίας με απόφαση (δημοσιεύτηκε στον Ν. 4670/2020 – Νόμος Βρούτση) και με σχετική εγκύκλιο που ακολούθησε τον περασμένο Αύγουστο, από τον ίδιο τον υπουργό, ανακάλεσε τρεις συγκεκριμένες εγκυκλίους του προηγούμενου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016,  Νόμος Κατρούγκαλου) με το επιχείρημα ότι «δεν εφαρμόστηκαν ποτέ».

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εγκύκλιοι (του Νόμου Κατρούγκαλου) είχαν δημοσιευτεί διαδοχικά το 2017, το 2018 και το 2019 και με βάση αυτές οι ασφαλισμένοι προχώρησαν στη διαδικασία συνταξιοδότησής τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκατοντάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι (οι οποίοι,  ήδη έχουν απολυθεί λόγω συνταξιοδότησης ή έχουν παραιτηθεί από την υπηρεσία τους), διαβάζοντας εκ των υστέρων τις εγκυκλίους που ανέστειλε ο υπουργός Εργασίας, διαπιστώνουν τώρα ότι θα λάβουν (ισοβίως) μικρότερη σύνταξη, είτε δεν έχουν τις προϋποθέσεις (όριο ηλικίας) για να συνταξιοδοτηθούν.

EUROKINISSI

Ποιους αφορά

«Οι παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση αναμένεται να οδηγήσουν σε ενστάσεις και δικαστικές πρόσφυγε, αλλά και σε μπλακ άουτ τα κέντρα απονομής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ».

Όσον αφορά τους ασφαλισμένους διαδοχικής ασφάλισης, με την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας ανακαλείται η δυνατότητα που είχαν να συνυπολογίζεται ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισής τους για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται -με την παρέμβαση Βρούτση- τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους.

Στη δεύτερη περίπτωση (παράλληλη ασφάλιση) χάνεται για τους υποψήφιους συνταξιούχους η προσαύξηση των αποδοχών τους για τον παράλληλο και μη παράλληλο χρόνο ασφάλισης όπως προέβλεπαν συγκεκριμένες διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου. Με την παρέμβαση του Γ. Βρούτση, η συγκεκριμένη κατηγορία οδηγείται σε μειωμένες συνταξιοδοτικές αποδοχές σε σχέση με αυτές που ίσχυαν όταν κατέθεσε τα χαρτιά της για συνταξιοδότηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις