Τα Χριστούγεννα του 202ο θα μείνουν στην παγκόσμια ιστορία σαν τα Χριστούγεννα της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως στη χώρα μας εκτός από τις απώλειες εκατοντάδων ανθρώπων, τις γεμάτες ΜΕΘ, τη θλίψη και τον φόβο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους χιλιάδες πολίτες που βιώνουν μία ακόμη πρωτόγνωρη οικονομική κρίση καθώς,  είτε καλούνται να επιβιώσουν με ένα επίδομα 534 ευρώ, είτε με 400 λόγω πολύμηνης ανεργίας,  ή ακόμα και με άδειες τσέπες  γιατί είναι μακροχρόνια άνεργοι αλλά δεν πληρούν τους συγκεκριμένους όρους της επιδότησης.

Κλάδοι όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός αλλά και πολλοί άλλοι έχουν υποστεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα κι ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί πως θα συνεχίσουν την επόμενη μέρα της πανδημίας αλλά οι προβλέψεις για τα λουκέτα και τις απώλειες θέσεων εργασίας τρομάζουν παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για στήριξη και ενισχύσεις.

Όσοι είναι σε αναστολή εργασίας και δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ ή όσοι παίρνουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ καλούνται να βγάλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων ενοίκια, κοινόχρηστα,  λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σίτιση με ένα ελάχιστο ποσό που όλοι γνωρίζουν ότι δεν επαρκεί. Και φυσικά το μέλλον είναι άδηλο αφού οι οικονομικές επιπτώσεις θα συνεχιστούν ενώ οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τι θα απογίνουν.

Επίσης είναι δεκάδες οι καταγγελίες εργαζομένων για εργοδοτικές αυθαιρεσίες με εργοδότες να ζητούν ή να μοιρασθούν το επίδομα με τους εργαζόμενους ή τους υποχρεώνουν να δουλεύουν μαύρα.

Παράλληλα, πολλοί εργοδότες κατέβαλλαν μεν το δώρο Χριστουγέννων, αλλά στη συνέχεια το ζήτησαν πίσω από τους εργαζόμενούς τους στο… χέρι σε μετρητά, ενώ εκατοντάδες φαίνεται πως είναι αυτοί που δεν το κατέβαλλαν καθόλου.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η ροή των φετινών καταγγελιών στη Συνομοσπονδία δείχνει αύξηση τουλάχιστον 50% των κρουσμάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών, καθώς φαίνεται πως φέτος φούντωσε το κίνημα «Δεν πληρώνω» από πληθώρα εργοδοτών.

Κάποιοι επιτήδειοι, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν ακόμη και το τμήμα του δώρου που κατέβαλλε το κράτος για την περίοδο της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Από την πλευρά της η Ένωση, Λογιστών, Ελεγκτών, Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχώρησε σε νέες καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες εταιρίες αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πάρουν το υπόλοιπο της άδειάς τους, αλλά τις ίδιες ημέρες να εργάζονται κανονικά μέσω τηλεργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ΕΛΕΠΑ «είναι πολλές οι περιπτώσεις που συνάδελφοι μας σε μεγάλες ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρίες και λογιστήρια εταιριών εκβιάζονται και πιέζονται να πάρουν το υπόλοιπο αδείας τους, ώστε να μην πληρωθεί. Παράλληλα, όμως είναι τέτοιος ο όγκος δουλειάς, που ενώ δηλώνουν άδεια, εργάζονται κανονικά μέσω τηλεργασίας».

Όπως τονίζει η Ένωση, Λογιστών και Ελεγκτών «η τηλεργασία αξιοποιείται ακόμα και για να “γλιτώσουν” οι εργοδότες από το δικαίωμα μας στην ξεκούραση».

Καταλήγοντας, η ΕΛΕΠΑ ζητεί μεταξύ άλλων «να δοθεί το έκτακτο επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, για να μπορέσουν να κάνουν αξιοπρεπώς γιορτές και να μπει φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος να μην επιστρέψει τον 14ο μισθό του στον εργοδότη του».

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά σωματεία ζητούν να μην επιδοτείται η ανεργία αλλά το μεγάλο βάρος να δοθεί στην μετεκπαίδευση και την επιδότηση της εργασίας ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Και στο ορίζοντα τα σκληρά μέτρα Πισσαρίδη που προβλέπουν: μείωση του κόστους των υπερωριών, ώστε να καταργηθεί στην πράξη το 8ωρο χωρίς έξτρα κόστος, και αύξηση του ορίου των απολύσεων. Παράλληλα η προοπτική είναι να μην υπάρχουν τόσες μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και οι αυτοαπασχολούμενοι να γίνουν… μισθωτοί, δηλαδή υπάλληλοι των πολυεθνικών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις