Η Κίνα θα είναι η πρώτη δύναμη στην παγκόσμια Οικονομία ως το 2028, σύμφωνα με το Centre for Economics and Business Research, δηλαδή πέντε χρόνια νωρίτερα από την προηγούμενη πρόβλεψη. Ο λόγος είναι ο διαφορετικός ρυθμός ανάκαμψης από την πανδημία, σύμφωνα με την έκθεση, που αναφέρει πως η Κίνα κατάφερε να διαχειριστεί καλά την πανδημία, διαθέτοντας υποδομές και επιβάλλοντας αυστηρό λοκντάουν – με την αντίδρασή της να είναι πολύ καλύτερη από αυτή της Δύσης.

Το κέντρο αναμένει ανάπτυξη 5,7% μεταξύ 2021 και 2025, την στιγμή που στις ΗΠΑ η ανάπτυξη προβλέπεται 1,9% μεταξύ 2022 και 2024 και στη συνέχεια αναμένεται να επιδεινωθεί εκ νέου. Η Ιαπωνία θα παραμείνει στην τρίτη θέση, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, όταν και αναμένεται να την ξεπεράσει η Ινδία, σπρώχνοντας έτσι την Γερμανία, από τέταρτη σε πέμπτη. Η Βρετανία, που αυτή τη στιγμή είναι η πέμπτη δύναμη, θα βρεθεί το 2024 στην έκτη θέση.

Σήμερα έγινε γνωστό πως τα τα κέρδη των μεγαλύτερων βιομηχανιών στην Κίνα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 15,5%, στα 729,32 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 111,63 δισεκατομμύρια δολάρια) για το μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία (NBS).

Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα, προέβλεψε πως η Οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 7,9% το 2021, παρά το πλήγμα που έχει επιφέρει η πανδημία Covid-19.   Η Τράπεζα τόνισε πως το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει πολύ ασταθές και το γεγονός αυτό επιβάλλει να υιοθετούνται ευέλικτες οικονομικές πολιτικές. Προειδοποίησε δε κατά της πρόωρης εξόδου από την κατάσταση συναγερμού και την μείωση των δημοσίων δαπανών. “Η απόσυρση της δημοσιονομικής ενίσχυσης πρέπει να γίνει πολύ σταδιακά, αλλά η στόχευση πρέπει να φύγει από τον ‘παραδοσιακό’ τομέα των υποδομών και να κατευθυνθεί προς τις κοινωνικές δαπάνες και τις επενδύσεις που είναι φιλικές προς το Περιβάλλον“, τονίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεκίνο έχει διαθέσει ισχυρό “πακέτο” για την ανάκαμψη, με αρκετές “ενέσεις” στην Οικονομία, μείωση επιτοκίων δανεισμού, φοροαπαλλαγές κ.α. Ενδεικτικό είναι πως η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, παρουσιάζουν αύξηση, μέσα στην πανδημία.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις