Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναφορικά με την είσπραξη των «κουρεμένων» ενοικίων. Τα μεν νομικά πρόσωπα δεν λαμβάνουν αποζημίωση, ενώ πολλά φυσικά πρόσωπα ακόμη περιμένουν τους συμψηφισμούς της εφορίας για ενοίκια Οκτωβρίου.

Και αυτά εν μέσω διαφορετικών ταχυτήτων μειώσεων, που για άλλες επιχειρήσεις περιορίζονται στο 40% (για τις 600.000 επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιxτές παρότι πληττόμενες) και για άλλες φτάνουν το 80%, όπως οι 200.000 κλειστές επιχειρήσεις, των οποίων ωστόσο οι εργαζόμενοι θα τύχουν 40% μείωσης αντί 80%.

Όλα τα πάρα πάνω έχουν ως αποτέλεσμα να προκύπτει σύγχυση και περιπτώσεις μισθωτών ακινήτων που έχουν αντιληφθεί λανθασμένα το αν η δραστηριότητά τους υπάγεται στο καθεστώς της μείωσης.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητάει, με επιστολή στο οικονομικό επιτελείο, να καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις ενοικίων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2020. Όπως ζητάει επίσης και να δοθεί παράταση για τις διορθώσεις σε όλες τις λανθασμένες δηλώσεις του διαστήματος Μαρτίου – Οκτωβρίου.

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων ζητούν από το οικονομικό επιτελείο, με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης:

  • Αναστολή της καταβολής του ενοικίου Ιανουαρίου από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές
  • Με κρατική εντολή και καταβολή του 80% του μισθώματος στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον αναπροσαρμοστεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίου Ιανουαρίου και μετά, έτσι ώστε ο έλεγχος ως προς το αν ο ενοικιαστής δικαιούται ή όχι τη μείωση του ενοικίου τον συγκεκριμένο μήνα να γίνεται αυτόματα. Ιδιοκτήτες εισπράττουν σήμερα μειωμένα ενοίκια και ανακαλύπτουν μετά από έξι μήνες ότι ο ενοικιαστής δεν ήταν δικαιούχος της μείωσης.

  • Να καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις ενοικίων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, παράταση για διορθώσεις λανθασμένων δηλώσεων, αναστολή ή παράταση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που προβλέπεται στις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων.
  • Να εκδοθεί άμεσα η απόφαση με τους ΚΑΔ Ιανουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η γενικευμένη αντίληψη ότι η μη καταβολή ενοικίου αφορά τους πάντες.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις