Παράταση κατά ένα μήνα του μέτρου αναστολής πληρωμής των επιταγών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Μια απόφαση η οποία αναμένεται να ληφθεί το επόμενο χρονικό διάστημα όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά τις επιταγές που λήγουν αυτήν την περίοδο ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε παράταση κατά ένα μήνα του μέτρου της αναστολής τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα υπάρξει επέκταση και διεύρυνση των κριτηρίων.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Θα υπάρξει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και όπως φαίνεται η προθεσμία αυτή θα παραταθεί.

Η ρύθμιση για τις επιταγές –και η σχετική προθεσμία- αφορά στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους έπειτα από κρατική εντολή, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία. Πληγείσες ορίζονται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου του έτους 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του έτους 2019.

Για τη μείωση της προκαταβολής φόρου και για το αν αυτή θα παραμένει, επισήμανε πως αυτό το θέμα «θα μας απασχολήσει, αλλά μετά το δεύτερο τρίμηνο το 2021». «Ξέρετε ότι είναι κάτι που αποφασίζεται στις αρχές καλοκαιριού, τον Ιούνιο, όπως πράξαμε και το 2020» είπε.

«Ευχόμαστε, ευελπιστούμε ότι η οικονομία σταδιακά θα επανέλθει στην κανονικότητα» είπε εξηγώντας πως δεν θα είναι εύκολη αυτή η επιστροφή και δεν θα είναι άμεση. Έτσι, «και το 2021 θα καλύψουμε μέρος της απώλειας» αφού «η πολιτεία οφείλει να είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως φτάνουν στα 32,1 δισ ευρώ τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, υπενθυμίζοντας ότι ο Προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης για το 2021 είναι στα 7,5 δισ ευρώ . Είπε πως επιπλέον του ποσού αυτού θα στηριχθεί η οικονομία για όσο χρειαστεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις