Αναδρομικά πέντε ετών -για το διάστημα από το 2013 έως το 2018- αντί για το 11μηνο, επιδίκασε σε συνταξιούχο το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως έκανε γνωστό η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) τονίζοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο νόμος Βρούτση (ν. 4093/2012) είναι αντισυνταγματικός μέχρι και σήμερα.

Η νέα απόφαση που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, έρχεται σε αντίθεση με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που στην πρόσφατη απόφασή του με αριθ. 439/2020 (Ολομέλεια) επιδίκασε αναδρομικά μόνο έντεκα μηνών σε όλους τους συνταξιούχους.

Το Συνέδριο αναγνώρισε την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει στον ενάγοντα το ποσό των 35.838,48 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο σκεπτικό.

Δείτε την απόφαση για τα anadromika

Στις 15/1 η μάχη για τα αναδρομικά

Μέσω του ΣτΕ  θα διεκδικήσουν περισσότεροι από 2 εκατ. συνταξιούχοι (και 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι), ανατροπή της απόφασης του Γ. Βρούτση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, στο παραπέντε, έσωσε τα προσχήματα, μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από την είδηση ότι 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου θα πληρώνουν τα φάρμακά τους. Κι αυτό εν μέσω πανδημίας και δραματικής οικονομικής δυσχέρειας που βιώνουν μονίμως τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ωστόσο οι 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι δεν τρέφουν μεγάλες αυταπάτες. Είναι πολύ νωπές οι αποφάσεις της κυβέρνησης, του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, για τον αποκλεισμό τους από τα αναδρομικά που κυρίως αφορούσαν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις που υπέστησαν από τον υπουργό Εργασίας κατά την προηγούμενη θητεία του, το 2012.

Η νέα δίκη είναι αποτέλεσμα των ενεργειών του κ. Βρούτση, που έστειλε εκ νέου τους συνταξιούχους στα δικαστήρια όταν η 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ήταν ξεκάθαρο ότι αφορούσε και τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές.

Η απόφαση του Γ. Βρούτση

Οι συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που συνεδριάζει στις 15 Ιανουαρίου με αντικείμενο την αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης.

«Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα, ώστε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση – του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που στερεί από τα εκατομμύρια των συνταξιούχων τη διεκδίκηση αναδρομικών, για τις περικοπές που έγιναν στα μνημονιακά έτη και κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Μια απόφαση που περιορίζει με το έτσι θέλω τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων και τους υποχρεώνει να αποδεχτούν τα ‘ψίχουλα’ που τους μοίρασε ως αναδρομικά», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ.

Να σημειώσουμε ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατά της υπ’ αριθμ. 1439/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις, που περιορίζει τις επιστροφές στο 11μηνο από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου Κατρούγκαλου.

Βασικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων

Την επιστροφή των δώρων σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και των περικοπών, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020. Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων από μειώσεις και δώρα, τα οποία θα κριθούν στη δίκη του ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2021, κυμαίνονται:

  • Από 1.107 ευρώ έως 2.921 ευρώ για συνταξιούχους του Δημοσίου.
  • Από 687 ευρώ έως 1.883 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ (σ.σ.: σημειωτέον ότι στις επικουρικές ΙΚΑ υπήρξε πρόσθετη μείωση 30% πάνω από τα 150 ευρώ, που δεν επιστρέφεται και κατεβάζει τα αναδρομικά από τις μειώσεις που επιστρέφονται).
  • Από 916 ευρώ έως 3.294 ευρώ για συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών.
  • Από 835 ευρώ έως 2.689 ευρώ για συνταξιούχους του ΤΕΑΥΕΚ (πρώην επικουρικό εμποροϋπαλλήλων).
  • Από 589 ευρώ έως 2.352 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ, στους οποίους επιστρέφεται μόνον η μείωση νόμου 4093 γιατί δεν τους επιβλήθηκε η μείωση του νόμου 4051.

Σε δύο “δόσεις” τα αναδρομικά στους κληρονόμους

Τα αναδρομικά στους κληρονόμους των “παλιών” συνταξιούχων, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές στις κύριες συντάξεις τους το 2015-2016 θα δοθούν σε δύο δόσεις.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί γύρω στις 15 του τρέχοντος μηνός και θα αφορά όσους κληρονόμους έχουν ήδη καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ η δεύτερη θα καταβληθεί έως τα μέσα Μαρτίου και θα αφορά όσους καταθέσουν τα δικαιολογητικά έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν στις επιστροφές των περικοπών στις κύριες συντάξεις της περιόδου μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016 τις οποίες υπέστησαν συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν αποβιώσει πλέον.

Οι ζώντες δικαιούχοι των αναδρομικών έλαβαν πέρυσι τα εν λόγω αναδρομικά, βάσει των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση κατ΄εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όσον αφορά στα αναδρομικά των θανόντων συνταξιούχων, τα δικαιούνται οι κληρονόμοι τους. Οι σχετικές αιτήσεις έπρεπε να γίνουν έως τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ τα δικαιολογητικά τα οποία εκκρεμούν, θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Όσες αιτήσεις έχουν καταστεί “πλήρεις”, δηλαδή συνοδεύονται από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα ικανοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Έτσι, η πρώτη σχετική καταβολή θα γίνει έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η δεύτερη καταβολή θα αφορά στις αιτήσεις οι οποίες παραμένουν ακόμα εκκρεμείς, καθώς εκκρεμεί η κατάθεση των απαιτουμένων δικαιολογητικών.

Δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών είναι η 28η Φεβρουαρίου, η καταβολή των αναδρομικών αυτών θα συντελεστεί εντός του προσεχούς Μαρτίου, σύμφωνα αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας.

Το σύνολο των θανόντων συνταξιούχων, οι κληρονόμοι των οποίων δικαιούνται τα αναδρομικά, ανέρχονται σε 177.222.

Όσον αφορά στο ποσό το οποίο θα καταβληθεί στους κληρονοόμους θα ανέλθει συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από ειδική κρατική επιχορήγηση, όπως συνέβη και με τα αναδρομικά των ζώντων δικαιούχων.

Συνεπώς, κατά μέσο όρο, τα αναδρομικά στους κληρονόμους των θανόντων “δικαιούχων” θα ανέλθει περίπου 1.175 ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις