Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε αναβολή της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα, ώστε – όπως αναφέρει – να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος που ετέθησαν υπόψη του Υπουργείου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Το νέο χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 25.01.2021 αντί για τις 11.01.2021.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27.01.2021 αντί για τις 13.01.2021.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29.01.2021 αντί για τις 15.01.2021.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετατίθεται για την 01.02.2021 αντί για τις 20.01.2021.

Η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 03.02.2021 σε όλη την επικράτεια.

Οι αλλαγές που ζητούσε το ΤΕΕ

Να σημειωθεί πως το Τεχνικό Επιμελητήριο, είχε εκδώσει ψήφισμα στο οποίο κάνει λόγο για ενεργειακή φτώχεια που πλήττει τον πληθυσμό της χώρας, με το ποσοστό στην Ελλάδα να είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ζητούσε μέτρα. Επίσης, όσον αφορά το πρόγραμμα, είχε καταγγελθεί πως οι διαδικασίες είχαν μεγάλη τεχνική δυσκολία και πολλοί δικαιούχοι έμειναν εκτός, καθώς επρόκειτο για “ένα εξοντωτικό ράλι πληκτρολόγησης για τους μηχανικούς, όπου στο τέλος κερδίζει αυτός που θα κάνει τα περισσότερα clicks στο ίδιο χρονικό διάστημα”.

Το ΤΕΕ καλούσε τον υπουργό να ανασχεδιάσει το πρόγραμμα και να ακούσει τον τεχνικό κόσμο και τις προτάσεις του, να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, αναφορικά με το πότε κατατέθηκε χρονικά η πρώτη αλλά και η τελευταία αίτηση αλλά και τους ακριβείς χρόνους κατάθεσης των λοιπών αιτήσεων που καταχωρίστηκαν εμπρόθεσμα στο σύστημα, για κάθε περιφερειακό πρόγραμμα, “να αποκλειστεί από την υπαγωγή, αν εντοπιστεί κάθε αίτηση που εισήχθη με ενδεχόμενη παράκαμψη του ηλεκτρονικού συστήματος με αθέμιτα μέσα” και να ελεγχθεί με ανεξάρτητο φορέα ο διαχειριστής του ηλεκτρονικού συστήματος. Επίσης, καλούσε το υπουργείο να δώσει στη δημοσιότητα λίστα με το πλήθος έργων ανά τεχνικό σύμβουλο και τέλος να προχωρήσει στην εξ αρχής γενναία χρηματοδότηση του προγράμματος, ικανής να καλύψει το σύνολο του ενδιαφέροντος, με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών στη Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις