Του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης, το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1-1-2022 και από διανεμητικό θα μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό, υπεραμύνθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας το πρωί στον Ant1.

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στις αλλαγές, που ουσιαστικά αφορούν όσους είναι κάτω των 35 ετών, τονίζοντας πως τα νέα παιδιά ξεκινάνε τον εργασιακό τους βίο πιστεύοντας ότι δε πάρουν ποτέ σύνταξη, με αποτέλεσμα να στρέφονται στη μαύρη εργασία, με καταστροφικές συνέπειες και για τους ίδιος, αλλά και για την οικονομία.

Με το νέο σύστημα, ουσιαστικά θα υπάρχει ένας ατομικός κουμπαράς επικουρικής ασφάλισης για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 3 διαφορετικά επενδυτικά προφίλ ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει περισσότερα από ένα με ανάλογα ποσοστά. Τα χρήματα από τις εισφορές του θα επενδύονται στην εθνική οικονομία και τα κέρδη θα μπαίνουν στον κουμπαρά μαζί με τις εισφορές.

Ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε πως οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου θα είναι εγγυημένες από το κράτος κι ότι δε θα μειωθεί καμιά από τις υφιστάμενες συντάξεις.

Τέλος και σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Τσακλόγλου παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλο πλήθος και σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε και η πανδημία που πήγε τα πράγματα πίσω. Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού και να αποδοθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις μέσα στο 2021.

Όπως έχει δηλώσει παλαιότερα ο Υφυπουργός Εργασίας, το νέο σύστημα ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει τους νυν συνταξιούχους ή ασφαλισμένους.

Για κάθε εργαζόμενο θα δημιουργείται μια ατομική μερίδα στην οποία θα κατατίθενται οι εισφορές του. Στη συνέχεια οι εισφορές θα επενδύονται από δημόσιο φορέα που θα συσταθεί. Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πως θα επενδυθούν οι εισφορές τους ανάλογα και με τον κίνδυνο που θα αναλαμβάνουν. Θα υπάρχουν τρία υπο-ταμεία από τα οποία θα μπορεί να επιλέξει ο εργαζόμενος. Το «συντηρητικό», το «ισσοροπημένο» και το «επιθετικό». Θα υπάρχει βέβαια και η επιλογή συνδυασμού των υπό-ταμείων.

Το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου των εισφορών του κάθε εργαζόμενου θα επενδύεται τόσο σε ελληνικούς τίτλους όσο και σε τίτλους του εξωτερικού ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά κίνδυνου ενώ ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου θα διατηρείται ως διαθέσιμα. Θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ώστε κάτω από προϋποθέσεις στο τέλος του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου, η καταβαλλόμενη σύνταξη να μην υπολείπεται της αξίας των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

Το κόστος της μετάβασης από το ισχύον σύστημα στο νέο θα αποτυπωθεί με ακρίβεια στην αναλογιστική μελέτη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις