Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 όπου μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε τους εμπόρους ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και δεν θα αφήσει κανέναν να πάθει ζημιά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αφού πρώτα τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των εμπόρων καθώς δεν είναι ανοιχτές οι δραστηριότητές τους στις εκπτώσεις, στη συνέχεια εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα το διορθώσει, ενώ συμπλήρωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και συζητούν με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε νέα μέτρα για τα μικρά καταστήματα μέσα στις επόμενες ημέρες, λέγοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης καθώς έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ζήτησε χρόνο από τους εμπόρους προκειμένου να αναπτυχθεί το κυβερνητικό σχέδιο.

Ο,τι είπαμε πως θα καταβληθεί, έχει πληρωθεί σημείωσε ο υπουργός και τόνισε πως οι ιδιοκτήτες που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο θα λάβουν το επόμενο διάστημα τα χρήματά τους. Τέλος, τόνισε ότι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος, ωστόσο η κυβέρνηση έχει απόλυτο έλεγχο της οικονομίας λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν θα βρεθούμε ούτε με μνημόνια, ούτε με χρεοκοπία. Θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, θα γίνουν τα εμβόλια μας, θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και θα πάμε παρακάτω”.

ΓΣΕΒΕΕ: Έρχονται λουκέτα στο 50% των επιχειρήσεων

Περιοριστικές χαρακτήρισε τις προθεσμίες για την τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο». Ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση να δεσμευθεί, εάν δεν δοθεί το ποσό του 1,5 δισ. στους ενδιαφερόμενους, να υπάρξει παράταση, ώστε να ενταχθούν στο μέτρο οι έμποροι και οι βιοτέχνες.

Σχετικά με την παράταση των περιοριστικών μέτρων, υποστήριξε ότι «αντί να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της αγοράς, κλείνουμε την αγορά. Μια αγορά που έχασε την εορταστική περίοδο, χάνει και την εκπτωτική περίοδο που ξεκινά την Δευτέρα. Υπάρχει και το θέμα των επιταγών».

Ακόμα, έκανε λόγο για «παλινωδίες» στο τρόπο ανοίγματος της αγοράς τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, σχετικά με την εστίαση. «Η εστίαση παραμένει κλειστή χωρίς προοπτική ανοίγματος και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης του κλάδου. Χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης. Αν δεν γίνει αυτό θα κλείσει το 50% των επιχειρήσεων» τόνισε, λέγοντας ότι στην εστίαση απασχολούνται 330.000 άτομα, ενώ έμμεσα, αφορά ένα εκατομμύριο κόσμο.

Τι είπε ο Σταϊκούρας για την επιστρεπτέα

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Αυτιά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ερωτηθείς για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 είπε τα εξής: Μέχρι στιγμής έχουν γίνει  106.700 αιτήσεις και οι δυνητικοί δικαιούχοι αναμένεται να φτάσει μέχρι τις 15/1 που λήγουν οι προθεσμίες έως και τις 400.000 επιχειρήσεις. Το 50%  του ποσού είναι μη επιστρεπτέο και το ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι τα 1.000 ευρώ. Το κόστος φτάνει το 1,5 δις κόστος, ενώ στα 7 δις το συνολικό κόστος και των 5 κύκλων. Από 20 Ιανουαρίου και σίγουρα μέσα στον μήνα θα  γίνουν οι πληρωμές. Τόνισε ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Όπως είπε ο υπουργός, τον Μάρτιο αναμένεται η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σε όλους τους κύκλους η αποπληρωμή προβλέπεται από το 2022. Εάν μια επιχείρηση δεν έχει επιστρέψει σε κανονικότητα δεν ξεκινάει να πληρώνει ούτως ή άλλως.

Ερωτηθείς για τους τρεις πρώτους κύκλους υπάρχει η σκέψη να γίνει μη επιστρεπτέο το 50%, υπουργός απάντησε:  Στο μυαλό μου είναι να πάρουμε τα βέλτιστα μέτρα και το σύνολο των μέτρων είναι να βοηθούν οικονομία και κοινωνία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις