Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως η αναστολή ενδέχεται να επεκταθεί και μετά τον Απρίλιο, αν δεν έχει επανέλθει η οικονομία. Τόνισε πως οι ήδη θεσμοθετημένες ρυθμίσεις, προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούν να επεκταθούν και να γίνει επανεξέταση των διοριών, “αν αυτό είναι απαραίτητο”. “Στο κομμάτι των αναστολών των φορολογικών υποχρεώσεων, έχουμε δώσει μία συγκεκριμένη ημερομηνία, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή δεν θα επαναξιολογηθεί όταν θα δούμε την πορεία της πραγματικής οικονομίας τον Απρίλιο”, είπε συγκεκριμένα.

Ανέφερε πως “οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, δεν θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες άμεσα, ωστόσο και στο οικονομικό και στο υγειονομικό πεδίο έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό“. Ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή ακολουθείται επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. “Μισθοί και συντάξεις διατηρούνται και γίνονται λελογισμένες μειώσεις φόρων. Επίσης έχουμε σημαντική αύξηση των καταθέσεων, είτε από ανασφάλεια ή λόγω του ότι δεν μπορούν να ξοδέψουν λόγω του κλεισίματος της αγοράς”, είπε.

Για τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, είπε πως θα συνεχιστεί, μέσω εργαλείων όπως οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Επίσης, ανέφερε πως αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών συζητεί ένα πρόγραμμα – ανάλογο με το πρόγραμμα “Γέφυρα” για επιδότηση δόσεων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, για την επιδότηση δόσεων δανείων σε πληττόμενες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. “Και αυτό το πρόγραμμα θα επιδοτεί δόσεις δανείων έως και 9 μήνες, σε ποσοστό που θα καθορίζεται από την κατάσταση που βρίσκεται το δάνειο (εάν είναι εξυπηρετούμενο ή σε καθυστέρηση), με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια” είπε.

Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για την συγκράτηση των απωλειών θέσεων εργασίας, λέγοντας πως “έχουμε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στη διόγκωση της ανεργίας”. Προανήγγειλε πως θα συνεχιστούν προγράμματα, όπως το ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε πως θα συζητηθεί στο Eurogroup και στο Ecofin της Δευτέρας. “Έχουμε καταθέσει και διεξοδικά συζητήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο οικοδομείται πάνω στους άξονες της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, του τρίπτυχου απασχόληση – δεξιότητες – κοινωνική συνοχή και των ιδιωτικών επενδύσεων. Είμαι αισιόδοξος ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει μία σημαντική εκταμίευση πόρων προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική οικονομία, μέσα από προκαταβολές χρηματικών ποσών”.

Με πληροφορίες από Θέμα FM και Newmoney

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις