Νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών έως και το γ’ τρίμηνο του 2020 συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, από το βήμα της Βουλής.

Ειδικότερα, σε επίκαιρη ερώτηση απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχετικά με το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, αναφέροντας ότι «στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών έως και το γ’ τρίμηνο του 2020 και ως βάση υπολογισμού της μείωσης του κύκλου εργασιών θα ληφθεί η πτώση τουλάχιστον κατά 20% του τζίρου του τετραμήνου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 και οι ενισχύσεις θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2021».

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού:

«Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τέσσερις πρώτοι κύκλοι του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 5,5 δις ευρώ και επίκειται άμεσα (Υπουργική Απόφαση ΓΔΟΥ 1/2020 – ΦΕΚ Β’ 7/4-1-2021), στις 15 Ιανουαρίου 2021 (με μικρή παράταση), το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 με τα χρήματα να καταβάλλονται στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021. Η διαδικασία είναι γρήγορη, εύκολη και αμιγώς ψηφιακή μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport», τα στοιχεία ελέγχονται από την ΑΑΔΕ και οι πιστώσεις των λογαριασμών των επιχειρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ως πιο δίκαιο μέτρο προκρίθηκε η πτώση του τζίρου της επιχείρησης και μάλιστα ήδη από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 περιελήφθησαν, ως πιθανές δικαιούχοι, επιχειρήσεις που λειτουργούσαν έως και το γ’ τρίμηνο του 2020.

Στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών έως και το γ’ τρίμηνο του 2020 και ως βάση υπολογισμού της μείωσης του κύκλου εργασιών θα ληφθεί η πτώση τουλάχιστον κατά 20% του τζίρου του τετραμήνου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 και οι ενισχύσεις θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2021».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή «MyBusinessSupport» για να κάνουν οι δικαιούχοι του πέμπτου κύκλου του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής την αποδοχή χρηματικού ποσού στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Επίσης επισημαίνεται ότι το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης του προγράμματος αρχίζει από τα 1.000 ευρώ και αυτό αναμένεται να καταβληθεί την Τετάρτη 27 και την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις