Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας για το 2021, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί δεκαετές ομόλογο για την άντληση περίπου 2 με 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχοντας παρακαταθήκη 32-34 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία προγραμματίζει να καλύψει δανειακές ανάγκες ύψους 22-24 δισ. ευρώ φέτος και στον προγραμματισμό είναι η άντληση περί τα 12 δισ. ευρώ με 4 ή 5 εξόδους.

Σημειώνεται πως πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα την Παρασκευή ξεκίνησε και ο χορός των αξιολογήσεων από τους οίκους αξιολόγησης για φέτος και οι χρησμοί των διεθνών αναλυτών, τόσο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2021, όσο και του τραπεζικού κλάδου, δίνουν σήμα πως η χώρα δεν κινδυνεύει να χάσει πόντους πιστοληπτικής ικανότητας φέτος.

Η ετυμηγορία της Fitch ήταν χωρίς εκπλήξεις επιβεβαιώνοντας το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB», με σταθερή προοπτική, δίνοντας ένα ακόμα θετικό σήμα ενόψει της νέας εξόδου στις αγορές που προετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο για το επόμενο διάστημα. Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης η κίνηση αντανακλά το υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος, το οποίο υπερβαίνει τον μέσο όρο των χωρών με αντίστοιχο αξιόχρεο καθώς και τις επιδόσεις της διακυβέρνησης που χαρακτηρίζει υψηλότερες από τις περισσότερες χώρες με μη επενδυτική διαβάθμιση.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε πως η μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη είναι αδύναμη, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, την ώρα που και το χρέος της χώρας βρίσκεται σε υψηλά επίσης επίπεδα. Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τον βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ακόμη και μετά το σοκ στην οικονομία και τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές. Αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία μετά τη μείωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 10,2% και προβλέπει ανάπτυξη 3% το 2021 και 7,6% το 2022. Εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αρχίσει να ανακάμπτει σθεναρά το δεύτερο τρίμηνο φέτος και όσον αφορά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης υποθέτει ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει φέτος το 10% και το 2022 το 60%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις