Η εταιρεία Intrakat, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μειοδότησε στο έργο ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα-Βόλος. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο σιδηροδρομικό έργο της τρέχουσας δεκαετίας. Η έκπτωση που έδωσε η μία εκ των BIG 5 τεχνική εταιρεία είναι 37% στη διαδικασία ανοίγματος των οικονομικών προσφορών.

Να σημειωθεί ότι συνολικά στο έργο κατατέθηκαν 4 προσφορές από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTOM και Ιntrakat. Η δημοπράτηση πραγματοποιήθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021. Μένει να φανεί εάν υπάρξουν τυχόν προσφυγές από άλλους συμμετέχοντες. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι, στη συνέχεια η σύμβαση θα πάει προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θα παρουσιαστεί στη Βουλή και μετά θα υπογραφεί για να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο αναβάθμισης με ETCS, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση θα μεταμορφώσει την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 100 χλμ/ώρα. Η διαδρομή μαζί με τις απαιτούμενες στάσεις εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου-Θεσσαλονίκης που θα μπορεί να διεξάγεται σε περίπου 100 λεπτά.

Στα έργα περιλαμβάνεται η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής κανονικού εύρους, από τον Σ.Σ. Λατομείου έως τον Σ.Σ. Βόλου μήκους 10,5χλμ προς αντικατάστασης της παλιάς μετρικής. Επίσης θα κατασκευαστεί και μία νέα στάση για επιβατική χρήση στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ.

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η ΕΡΓΟΣΕ. Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε ποσό με ΦΠΑ 82,89 εκατ.ευρώ (66,84 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 72 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η κατασκευαστική περίοδος είναι περίπου 3 χρόνια. Στόχος είναι μέχρι το 2024 να έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις