Στα τάρταρα βρέθηκαν τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ από εισφορές του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, διευρύνοντας σημαντικά τη μαύρη «τρύπα» που δημιούργησε η πανδημία στον υπερ-φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Η εικόνα είναι ξεκάθαρη αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ραγδαία συρρίκνωση του τζίρο τους έχουν σταματήσει να πληρώνουν και συνεπείς παραμένουν μόνο οι πληρωμές εισφορών που καταβάλλει το κράτος για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, αλλά και η επιδότηση εισφορών στις αναστολές σύμβασης και στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τον πρώτο μήνα του 2021 τα έσοδα από εισφορές μισθωτών μειώθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, καθώς στο ταμείο μπήκαν 240 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στους μη μισθωτούς η κατάσταση είναι περίπου η ίδια, αφού τα έσοδα από εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών ήταν λιγότερα κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στα έσοδα τριμήνου, προκειμένου να διακριβωθεί η εκτίμηση για την πορεία των πληρωμών το επόμενο διάστημα και βάσει αυτού μπορεί να αποφασιστεί νέα διευκολυντική ρύθμιση για τους οφειλέτες.

Προς το παρόν παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών της ανοιξιάτικης καραντίνας (Μάρτιος-Μάιος) σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ μέχρι 31/07/2021.

Παράλληλα παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021 η καταβολή των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού Covid-19. Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις