Οι χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο που επεξεργάζονται συναλλαγές με Bitcoin καταναλώνουν 2,1 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι όλη η Ελλάδα, δείχνουν στοιχεία του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Η υποδομή του Bitcoin καταβροχθίζει κάθε χρόνο 121,6 terawatt-hours (δισεκατομμύρια κιλοβατώρες), συγκριτικά με 57 Twh για την Ελλάδα.

Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ξεπερνά επίσης την κατανάλωση της Αργεντινής (121 Twh), της Ολλανδίας (109 Twh) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (113 Twh) και πλησιάζει πλέον την ετήσια κατανάλωση της Νορβηγίας (122,2 Twh), δείχνει η online εφαρμογή του Κέμπριτζ.

Πώς όμως καταναλώνει τόση ενέργεια ένα νόμισμα που δεν υπάρχει καν σε φυσική μορφή; Η απάντηση κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο επιβεβαιώνονται οι συναλλαγές σε Bitcoin.

Θεωρητικά, οποιοσδήποτε μπορεί να διαθέσει τον υπολογιστή του για την επεξεργασία συναλλαγών. Για να κερδίσει όμως αυτό το δικαίωμα, ο υπολογιστής καλείται να λύσει περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα που απαιτούν χρόνο και ενέργεια.

Τα μαθηματικά προβλήματα δεν συνδέονται άμεσα με τις συναλλαγές, εξασφαλίζουν όμως ότι το σύστημα του Βitcoin μένει ασφαλές από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις