Τελευταία ευκαιρία έχουν σήμερα να υποβάλλουν δήλωση για αποζημίωση οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, οι οποίοι δεν έλαβαν ενοίκια για τον Ιανουάριο, αφού το «κούρεμα» ήταν 100%. Η αποζημίωση ανέρχεται στο 80% του ενοικίου για τους ιδιοκτήτες- φυσικά πρόσωπα και στο 60% για τα νομικά πρόσωπα και η καταβολή της έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 15 Μαρτίου.

H αποζημίωση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Τα χρήματα της κρατικής αποζημίωσης θα κατατεθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τις 15 Μαρτίου και έπειτα.

Χωρίς αποζημίωση όμως έχουν μείνει και πολλοί ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως το Δεκέμβριο καθώς οι δηλώσεις Covid που είχαν υποβάλει απορρίφθηκαν λόγων λαθών και παραλείψεων.

Για τις περιπτώσεις αυτές αναμένεται να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα και να δοθεί χρονικό περιθώριο ενός μήνα στους φορολογούμενους προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη στις δηλώσεις.

Πάντως, μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου κατά την υποβολή της δήλωσης Covid γνωρίζει εάν ο ενοικιαστής του είναι πληττόμενος και δικαιούται μείωση του ενοικίου.

Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες

Την περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας αποζημιώσεων για τα «χαμένα» ενοίκια του κορωνοϊού ζητά από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Όσον αφορά στην πλατφόρμα, η ΠΟΜΙΔΑ επιθυμεί:

  • Να βλέπει και τον/την σύζυγο του μισθωτή κατοικίας, όταν σε αναστολή τελεί ο πρώτος/η.
  • Να βλέπει όχι μόνον το ΑΦΜ του κάθε μισθωτή αλλά κυρίως το είδος της κάθε μίσθωσης.
  • Να βλέπει την έδρα αλλά και το υποκατάστημα της κλειστής/πληττόμενης επιχείρησης και να αναγράφει το ορθό ποσοστό μείωσης (100% ή 40%).

Όσον αφορά στη διαδικασία, αξιώνει τα παρακάτω:

  • Να ενημερωθούν με μηνύματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεών τους του δεκαμήνου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020 και να δοθεί μηνιαία προθεσμία διόρθωσης δηλώσεων ώστε ουδείς να χάσει αποζημίωση για τυπικά σφάλματα και αβλεψίες.
  • Να ολοκληρωθούν οι πληρωμές αποζημιώσεων μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.
  • Να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις και πληρωμές με πολλαπλούς συνιδιοκτήτες ή ακίνητα.
  • Να δοθεί παράταση για τις δηλώσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου.
  • Να δοθεί έμφαση στην ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων για τις υπομισθώσεις ακινήτων.
  • Να ταξινομούνται οι δηλώσεις βάσει επωνυμίας ή ΑΦΜ ενοικιαστή για τη διευκόλυνση όλων.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις