Απώλειες έως και 15% κατέγραφε νωρίτερα έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα, μετά την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Νάτζι Αμπάλ, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί μεγάλο μέρος των κερδών του τουρκικού νομίσματος το τελευταίο τετράμηνο.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε σήμερα το πρωί τις συναλλαγές μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη του, που ακολούθησε την πτώση της τουρκικής λίρας η οποία υποτιμήθηκε μετά την απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι συναλλαγές διακόπηκαν για 35 λεπτά της ώρας για να επαναληφθούν στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), αφού ο κύριος δείκτης είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%. Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Η πτώση φέρνει τη λίρα κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, της 6ης Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν τον διορισμό του τέως – πλέον – διοικητή Naci Agbal στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας.

Στις 9.12 π.μ. ώρα Ελλάδος, η λίρα κινούνταν στις 7,8645 λίρες ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στις 8,4707 λίρες τις πρώτες πρωινές ώρες των συναλλαγών στην Ασία.

Η απόφαση καθαίρεσης του Agbal, ο οποίος επιχείρησε την ανάκτηση της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας με αύξηση επιτοκίων προς έλεγχο του πληθωρισμού, θεωρείται σημάδι ότι η χώρα θα κινηθεί γρήγορα προς νέα μείωση επιτοκίων. Πριν τον διορισμό Agbal, επενδυτές ασκούσαν έντονη κριτική στην νομισματική πολιτική της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, θεωρώντας ότι χαλαρώνει ταχύτατα τη νομισματική της πολιτική και αργεί πολύ να ανταποκριθεί στους κινδύνους, με παράδειγμα τον Αύγουστο του 2020, όταν η λίρα απώλεσε το ένα τέταρτο της αξίας της.

Η πολιτική Agbal, με την αύξηση επιτοκίων, είχε καταστήσει την τουρκική λίρα το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση μεταξύ εκείνων των αναδυόμενων αγορών, προσελκύοντας κεφάλαια στις τουρκικές αγορές.

Ο αντικαταστάτης του Agbal, Σαχάπ Καβτζίογλου, δεσμεύθηκε το Σάββατο να κάνει χρήση μέσων νομισματικής πολιτικής προκειμένου να πετύχει μόνιμη σταθερότητα τιμών. Συμπλήρωσε δε ότι η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας θα διεξαχθεί κανονικά με βάση το πρόγραμμα και όχι εκτάκτως.

Ο Kavcioglu είναι καθηγητής τραπεζικής στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη και αρθρογράφος στην φιλοκυβερνητική Yeni Safak. Η εφημερίδα άσκησε κριτική στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης στο πρωτοσέλιδό της την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι ευνοεί κυρίως “όσους, με έδρα το Λονδίνο, διαθέτουν ζεστό χρήμα” και όχι τα 83 εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών.

Το 2020, οι τουρκικές τράπεζες δαπάνησαν άνω των 100 δισ. δολ. εκ των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας για τη στήριξη του νομίσματος, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις