Σε αναμονή της υπουργικής απόφασης με τους ΚΑΔ που δικαιούνται να μην καταβάλλουν ενοίκιο για τον Μάιο βρίσκονται πολλοί ενοικιαστές.

ΠΑράλληλα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε έναν ακόμα γύρο πληρωμής αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τους προηγούμενους μήνες, προς τα τέλη της εβδομάδας. Ωστόσο, για ακόμα μια φορά χιλιάδες ιδιοκτήτες μπορεί να μην δουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα 26.500 ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στο ΤaxisNet τον αριθμό IBAN.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, για το μήνα Μάιο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις για τις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου του λιανεμπορίου που άρχισε να λειτουργεί και πάλι μέσα στον Απρίλιο.

Στους άμεσα ωφελούμενους είναι το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, των μεταφορών, αλλά και άλλες επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, όπως γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης κ.α.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% μπορούν να καταβάλλουν τον Μάιο για την κύρια κατοικία τους οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα εισπράξουν το ενοίκιο του Μαΐου, θα αποζημιωθούν με το 80% του αρχικού ενοικίου (όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες του 2021), ενώ τα νομικά πρόσωπα με το 60% του μισθώματος που έχει συμφωνηθεί. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν ενοίκιο μειωμένο κατά 40%, θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που θα υποστούν.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο το μέτρο των μειωμένων ενοικίων να ισχύσει και τον Ιούνιο με το οικονομικό επιτελείο να λαμβάνει τις οριστικές αποφάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακόμα όμως κι αν εφαρμοστεί τον επόμενο μήνα, ο αριθμός των δικαιούχων θα περιοριστεί σημαντικά δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της αγοράς πλέον λειτουργεί.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να προβλέπεται μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις για τις οποίες συνεχίζουν να ισχύουν περιοριστικά μέτρα όπως γυμναστήρια, εστίαση με κλειστούς χώρους, κ.α.

Πότε η ΑΑΔΕ ζητάει πίσω τα χρήματα

Για τις περιπτώσεις που έχει προκαταβληθεί η αποζημίωση Μαρτίου αλλά δεν έχει υποβληθεί «Δήλωση Covid» εντός της προθεσμίας, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση, η οποία θα εκδοθεί σε περίπου έναν μήνα. Δηλαδή η Εφορία αν διαπιστώσει ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη δήλωση από τον ιδιοκτήτη ακινήτου θα ζητήσει πίσω τα χρήματα που του κατέβαλε.

Ο εντοπισμός των ιδιοκτητών οι οποίοι εισέπραξαν αυτόματα την προκαταβολή του Μαρτίου, αλλά αμέλησαν να υποβάλουν τη δήλωση, γίνεται μέσω διασταυρώσεων τις οποίες θα κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το ίδιο θα γίνει προκειμένου να εντοπιστούν και τυχόν μεταβολές που μπορεί να έχουν υπάρχει σε σχέση με τον Φεβρουάριο, καθώς με βάση τη δήλωση Covid αυτού του μήνα εκδόθηκε η εντολή αποζημίωσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις