Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε προς στιγμή τα 73 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019, αν και προς το τέλος της συνεδρίασης επέστρεψε κάτω από το επίπεδο αυτό. Αντίστοιχα, στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού έφθασε μία ανάσα από τα 72 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτωβριο του 2018.

Η κίνηση στους δρόμους επιστρέφει στα προ του κορονοϊού επίπεδα στη Βόρεια Αμερική και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ αυξημένη είναι η αεροπορική κίνηση. Aναλυτές βλέπουν τώρα την τιμή brent να οδεύει ολοταχώς προς τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περιμένει επιστροφή της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης στα προ της πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2022, πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν. Κάλεσε δε τον ΟΠΕΚ και τους βασικούς εταίρους του να αυξήσουν την παραγωγή τους για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

Καπέλο σε καύσιμα και αγαθά

Μπαράζ ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων πυροδοτούν οι διεθνείς ανατιμήσεις βάζοντας φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών. Ο πρόεδρος πρατηριούχων καυσίμων Φάνης Καραμπατσάκης μίλησε στην τηλεόραση για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα.

Όπως είπε την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, παρά τους μεγάλους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις των πολιτών λόγω της πανδημίας.

Η τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων είναι κατά μέσο όρο 1,592 ευρώ ανά λίτρο, την στιγμή που την 1η Ιανουαρίου, αν και βρισκόμασταν επίσης σε καθεστώς lockdown, η τιμή της δεν ξεπερνούσε το 1,437 ευρώ ανά λίτρο. Αντίστοιχη είναι η αύξηση σε αυτούς που επιλέγουν την βενζίνη των 100 οκτανίων για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους.

Αυξήσεις και στα αγαθά

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων επιβαρύνουν τις ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικών προϊόντων που παρατηρούνται από την αρχή της χρονιάς λόγω των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ναύλους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις