Απαντήσεις στα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα όπως γονικές παροχές, νέος ΕΝΦΙΑ, τα αδήλωτα τετραγωνικά δίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς σε συνέντευξή του στον flash.gr.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παραδιάς, επισημαίνει ότι το μέτρο των γονικών παροχών προσκρούει στα εμπόδια της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και στο ότι δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ενώ θέτει το θέμα της παράτασης της ισχύος της βεβαίωσης των μηχανικών καθώς και την εξαίρεση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Για τον νέο ΕΝΦΙΑ επισημαίνει ότι απαιτείται εξειδίκευση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού με στόχο να οδηγηθούμε από τον διπλό και άδικο ΕΝΦΙΑ στον μονό και δίκαιο ΕΝΦΑ!

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα της αναδάσωσης στις πυρόπληκτες περιοχές και στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών επισημαίνει ότι η εν λόγω πρόταση θα πρέπει να συνοδευθεί με σημαντικά και ουσιαστικά κίνητρα.

ΕΝΦΙΑ: Διπλή δόση τον Οκτώβριο

Ακολουθεί η συνέντευξη του Στράτου Παραδιά στον flash.gr και την Έλλη Κομνηνού:

1. Αφορολόγητες γονικές παροχές: Γιατί έγιναν και τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες?

Από τις ανακοινώσεις του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη νέα φορολογική πολιτική που αφορά τις γονικές παροχές, επιβεβαιώθηκε η ριζοσπαστικότητα του σημαντικού αυτού μέτρου που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια.

Σε σχέση με το μέτρο αυτό, σε επικοινωνία μας με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, διευκρινίστηκαν ειδικότερα τα εξής:

  • Η σημαντική ελάφρυνση της γονικής παροχής έχει στόχο της να υπερτερεί ουσιωδώς σε σχέση με την φορολογική μεταχείριση της κληρονομικής διαδοχής, η οποία παραμένει η ίδια. Το μήνυμα είναι σαφέστατο: Όποιος χάσει το γονέα του, χάνει και το νέο αφορολόγητο!
  • Το μέτρο αποβλέπει στο να διευκολύνει το άμεσο πέρασμα των κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής οικογένειας στη νέα γενιά, εν ζωή των γονέων αλλά και των παππούδων τους, ώστε οι νέοι να μπορούν να αναλάβουν έγκαιρα τη διαχείριση, αλλά και τις ευθύνες τους.
  • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 € αντικαθιστά το προηγούμενο όριο των 150.000 €, ανά γονέα αλλά και ανά τέκνο, με αποτέλεσμα περιουσία συνολικής αξίας έως και 1.600.000€ από τους δύο γονείς να μεταβιβάζεται χωρίς κανένα φόρο σε κάθε τέκνο. Επίσης καλύπτει και δωρεές ύψους έως 800.000€ από κάθε παππού και γιαγιά προς κάθε εγγονό/εγγονή.
  • Ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν το όριο των 800.000€ θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%.
  • Η ισχύς του νέου μέτρου αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου 2021, ώστε οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι να επωφεληθούν από τις ισχύουσες και κατά κανόνα χαμηλότερες τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

2. Ποια εμπόδια εντόπισε η ΠΟΜΙΔΑ στη διαδικασία των γονικών παροχών, για τα οποία κάνατε έκκληση στα αρμόδια Υπουργεία?

Εντοπίσαμε ότι η πρόθεση πολλών από τους ενδιαφερόμενους πολίτες να προχωρήσουν σε συμβολαιογραφικές πράξεις γονικών παροχών εντός της προθεσμίας της 31.12.2021 ώστε να επωφεληθούν από το διπλό αυτό κίνητρο που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών για το σύντομο αυτό διάστημα, προσκρούει σε δύο σημαντικά εμπόδια, που μας τα επισημαίνουν με έντονες διαμαρτυρίες από όλη τη χώρα:

Στο ότι από 1.10.2021 αρχίζει η υποχρεωτική ισχύς της λεγόμενης «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου», η οποία συνεπάγεται υπέρμετρη γραφειοκρατία, χρονοτριβή για την εξεύρεση των πάμπολλων απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων, αλλά και απροσδιόριστο κόστος σύνταξής της, και

Στο ότι δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων στους Δήμους της χώρας, οι οποίοι για όσους πολίτες διαπιστώνουν τώρα την ανάγκη δήλωσής τους, σύμφωνα με τα σήμερα ισχύοντα, ζητούν αναδρομικά τέλη έως και 13 ετών, με προσαυξήσεις που φθάνουν έως και το 200%!

Για το λόγο αυτό κάναμε έκκληση στους αρμόδιους υπουργούς ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ να επιλύσουν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα που αποτελούν ουσιαστικά και χωρίς λόγο εμπόδια στην υλοποίηση του μέτρου που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές στη ΔΕΘ, επιτρέποντας μέχρι την 31.12.2021 τη σύνταξη συμβολαίων με απλή «βεβαίωση μηχανικού» και ανοίγοντας άμεσα την πλατφόρμα αδήλωτων εμβαδών ακινήτων!

3. Είδαμε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά σας για να ανοίξει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά; Για την παράταση της βεβαίωσης μηχανικών τι θα γίνει?

Πράγματι, άμεση ήταν η κυβερνητική ανταπόκριση στην έκκληση της ΠΟΜΙΔΑ, που αφορούσε την ανάγκη άρσης των εμποδίων για τις αφορολόγητες γονικές παροχές, σχετικά με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Με τροπολογία που ήδη ψηφίστηκε δόθηκε προθεσμία έως τις 31.12.2021 για δηλώσεις αδήλωτων εμβαδών ακινήτων με διαγραφή όλων των οφειλών μέχρι 31.12.2019, και με χρέωση τελών από 1.1.2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με προσαύξηση 20% επί των τελών του 2020 και 2021, όπως είχαμε προτείνει.

Ανάλογη άμεση θετική κυβερνητική ανταπόκριση περιμένουμε και από το ΥΠΕΝ για το θέμα της τρίμηνης παράτασης της ισχύος της βεβαίωσης των μηχανικών για το ίδιο χρονικό διάστημα (31.12.2021), ώστε η ανάγκη έκδοσης «ηλεκτρονικής ταυτότητας» να μην ταλαιπωρήσει χωρίς λόγο τους πολίτες με την αναπόφευκτη γραφειοκρατία της, και να μην υπονομεύσει την εξαιρετική αυτή πρωθυπουργική εξαγγελία και νέα κυβερνητική πολιτική που αφορά τις γονικές παροχές της ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας. Άλλωστε κάθε πολιτικός οφείλει να έχει πάντοτε προ οφθαλμών του πρωτίστως το συμφέρον των πολιτών, και είμαστε βέβαιοι ότι και εδώ, αυτό το αυτονόητο θα συμβεί…

4. Τί πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες σχετικά με τις δηλώσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά;

Η λειτουργία της πλατφόρμας και πάλι δεν θα είναι μόνιμη, και με σταδιακή ανά εξάμηνο προσαύξηση του προστίμου, με όριο το 50%, όπως έχουμε προτείνει, αλλά για περιορισμένο και πάλι χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Ωστόσο, η επαναλειτουργία της πλατφόρμας δίνει μια νέα ευκαιρία στους πολίτες να διορθώσουν τα εμβαδά των επιφανειών των ακινήτων τους χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις έως και 200% επί των οφειλομένων τελών 12ετίας.

Με την νέα ρύθμιση θα μπορούν να πάρουν και «βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ» για να προχωρήσουν, σε περίπτωση που το επιθυμούν, σε μεταβίβαση του ακινήτου. Ειδικότερα, όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους θα καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που προκύπτουν μόνο για χρονικές περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά και με προσαύξηση 20%, η οποία θα καλύπτει μόνο το χρονικό διάστημα από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Αυτοί που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς ρεύμα: Κι αυτό διότι η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή για την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Για το θέμα αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει την αυτόματη απαλλαγή από τα τέλη αυτά, για κάθε ακίνητο του οποίου διακόπτεται η ρευματοδότηση.

5. Ποιά είναι η πλήρης πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την πλατφόρμα δημοτικών τελών;

Η πλήρης πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τη νέα πλατφόρμα έχει ως προϋπόθεσή της την διαρκή λειτουργία της, ως μέσο επικοινωνίας των φορολογουμένων της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόταση μας προβλέπει ότι όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους θα καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, προσαυξημένα κατά 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και κατά επιπλέον +5% κατά τη διάρκεια κάθε επόμενου εξαμήνου, με ανώτατο όριο προστίμου το 50%,

Συμπληρώνω ότι η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ συνοδεύεται από οριστική λύση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μείωση του χρόνου παραγραφής οφειλών προς τους ΟΤΑ στα 5 χρόνια, από τα 20 που ισχύουν σήμερα, και “πλαφόν” 50% στα πρόστιμα και άλλες σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις.

6. Τι βλέπετε σχετικά με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ;

Αποτελεί βαρυσήμαντη εξέλιξη ότι για πρώτη φορά από τα χείλη του Πρωθυπουργού γίνεται ειδική αναφορά περί παρέμβασης στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, που είναι η πλέον εξόφθαλμη στρέβλωση του φορολογικού μας συστήματος.

Η πρόσφατη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβάλλει δραστικές παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, με πρώτη την πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, και όχι τη διαιώνισή του με οποιοδήποτε έμμεσο τρόπο, και ιδιαίτερα με τη συνάθροιση και τιμωρητική φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων που τα περισσότερα είναι απρόσοδα.

Η δέσμευση ότι «τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν (το 2022) χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021» δεν καθησυχάζει εκείνους που έχουν «ματώσει» πληρώνοντας τα περισσότερα, και δεν συμβιβάζεται με το δόγμα «δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω».

Περιμένουμε συνεπώς την εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων που θα οδηγήσουν επί τέλους από τον διπλό και άδικο ΕΝΦΙΑ στον μονό και δίκαιο ΕΝΦΑ! Η άποψή μου είναι ότι οι αφορολόγητες γονικές παροχές και ο νέος ΕΝΦΑ, χωρίς τη γάγγραινα του συμπληρωματικού φόρου, θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας μας…

7. Σχετικά με την αναδάσωση στις πυρόπληκτες περιοχές, τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν;

Η ΠΟΜΙΔΑ και εγώ προσωπικά, τασσόμαστε αυτονόητα υπέρ της αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Εκείνο που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όπως δυστυχώς συνέβαινε κατά κόρον στο παρελθόν, είναι το να δεσμεύονται επί δεκαετίες ιδιοκτησίες και να καταστρέφονται οικονομικά οι ιδιοκτήτες τους, ενώ δεν εμπίπτουν σε καμιά από τις κατηγορίες που χρήζουν προστασίας και αποκατάστασης.

Η ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 37 ν. 998/1979) προβλέπει ότι η αναδάσωση είναι η αναδημιουργία της έκτασης που έχει καταστραφεί. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 998/1979, η πραγματοποίηση της αναδάσωσης ολοκληρώνεται με την επαναφορά της βλάστησης ανάλογα με τη μορφή (δάσος ή δασική έκταση) που είχε πριν την καταστροφή της. Για όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία της αναδάσωσης, ορθώς απαγορεύεται η διάθεση των εκτάσεων για κάθε άλλο προορισμό.

Η υποχρεωτικότητα της αναδάσωσης αφορά ως εκ τούτου αποκλειστικά τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις και, συνεπώς, δεν επιτρέπεται κατά νόμο να κηρυχθούν αναδασωτέες:

  • Ιδιοκτησίες που δεν κάηκαν, αλλά συμπεριλήφθηκαν συλλήβδην στη πράξη αναδάσωσης.
  • Ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού.
  • Ιδιοκτησίες που έχουν απωλέσει την ιδιότητα του δάσους κατόπιν νόμιμης διοικητικής πράξης.
  • Ιδιοκτησίες με νόμιμη οικοδομή ή με ισχύουσα οικοδομική άδεια.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει πλήρη αιτιολογία για κάθε περιουσιακό στοιχείο που κηρύσσεται αναδασωτέο, ώστε να αποφευχθεί η συλλήβδην κήρυξη «αναδάσωσης» περιουσιακών στοιχείων με άσχετο χαρακτήρα, χρειάζεται δηλαδή να διαπιστωθεί ότι η καταστραφείσα έκταση ήταν δάσος ή δασική έκταση και να υπάρχει μελέτη, για την αποκατάστασή της στη μορφή που είχε πριν από την πυρκαϊά.

Σε περίπτωση που από παραδρομή ή εκ των πραγμάτων σπουδή της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία επιβάλλεται από το συντομότατο της προθεσμίας, εκτάσεις των παραπάνω κατηγοριών συμπεριληφθούν σε απόφαση αναδάσωσης, οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες δικαιούνται εντός 60 ημερών από την δημοσίευση της πράξης κήρυξης της αναδάσωσης, να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο της περιοχής κατά του εσφαλμένου χαρακτηρισμού της ιδιοκτησίας τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νομολογία του ΣτΕ θεωρεί ότι η πράξη αναδάσωσης είναι ατομική διοικητική πράξη και δεν ελέγχει το κύρος της παρεμπιπτόντως, αλλά μόνον κατόπιν προσφυγής του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη της κηρυσσόμενης έκτασης. Γι΄αυτό και οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν εγκαίρως γνώση του περιεχομένου και της αιτιολογίας των πράξεων αναδασώσεως που αφορούν τις περιουσίες τους, ώστε να ασκήσουν εμπρόθεσμα τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κηρύχθηκαν αναδασωτέα χωρίς τη συνδρομή των παραπάνω νομίμων προϋποθέσεων μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΟΜΙΔΑ [email protected]

Τέλος χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Βουλή για ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών, και θεωρούμε αυτονόητο ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει προφανώς να συνοδευθεί με σημαντικά και ουσιαστικά κίνητρα που θα βοηθήσουν πραγματικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προβούν σε ασφάλιση των περιουσιών τους.

*  Ο Στράτος Παραδιάς είναι δικηγόρος Α.Π., Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις