Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τη Δευτέρα με το Brent στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018 και σύμφωνα με το Reuters οδεύει προς 80 δολάρια εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά καθώς η ζήτηση αυξάνεται σε μέρη του κόσμου με την χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας.

Νωρίτερα τα συμβόλαια Νοεμβρίου του WTI ενισχύονταν κατά 1,5% και διαπραγματεύονταν στα 75,07 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Τα συμβόλαια Νοεμβρίου του brent ενισχύονταν κατά 1,4%,μ στα 79,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ έφτασαν προηγουμένως μέχρι τα 79,52 δολάρια.

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περισσότερο από 80% τον τελευταίο χρόνο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει μετά από την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία, με τους αναλυτές της Goldman Sachs να εκτιμούν ότι το brend μπορεί να φτάσει και τα 90 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2021 καθώς η ταχύτερη ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων από το ξέσπασμα της παραλλαγής Delta του κορονοϊού και το χτύπημα του τυφώνα Ida στην αμερικανική παραγωγή οδήγησε σε περιορισμένους παγκόσμιους εφοδιασμούς.

«Ενώ έχουμε εδώ και καιρό μια ανοδική άποψη για το πετρέλαιο, το τρέχον παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς-ζήτησης παγκοσμίως είναι μεγαλύτερο από αυτό που περιμέναμε, με την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης από τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα να είναι ακόμη γρηγορότερη από ό, τι είχαμε προβλέψει και με την παγκόσμια προσφορά κάτω από τις προβλέψεις», δήλωσε η Goldman σε σημείωμα.

Τη Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για τρίτη ημέρα, καθώς τα επίπεδα αποθεμάτων παρέμειναν χαμηλά ενόψει της περιόδου θέρμανσης.

Ο ΟΠΕΚ+ κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του στις 4 Οκτωβρίου θα επανεξετάσει την πολιτική της παραγωγής, μετά την αύξηση της προσφοράς κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους μήνες.

«Εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται υψηλότερα από τώρα έως τη συνάντηση, δεν θα αποκλείσω τη δυνατότητα για ακόμη πιο επιθετική χαλάρωση», δήλωσε ο Patterson.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις