Δύσκολος χειμώνας έρχεται για χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας, εξαιτίας αφενός της ενεργειακής κρίσης, που εκτοξεύει τις τιμές των καυσίμων, αλλά και των αυξήσεων που καταγράφονται και μάλιστα σε εβδομαδιαία βάση σε βασικά προϊόντα που χρειάζεται μια οικογένεια για να επιβιώσει, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα.

Η νέα άνοδος του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε την Παρασκευή επιβεβαιώνει το ράλι των ανατιμήσεων που έχει προκαλέσει η αύξηση σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορικά.

Στα ύψη τα είδη πρώτης ανάγκης – «Φωτιά» στα νωπά προϊόντα

Στην πρώτη γραμμή των αυξήσεων που καταγράφονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση στο καλάθι της νοικοκυράς βρίσκονται νωπά λαχανικά, φρούτα και τρόφιμα. Ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι ο πρώτος από τους πιο δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν στο μέτωπο της ακρίβειας. Ήδη σε φρούτα και λαχανικά καταγράφονται αυξήσεις από 10%-20% σε αγγούρια, κολοκύθια, καρότα, πιπεριές, φασολάκια και σταφύλια.

Στα ψάρια οι τιμές το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχουν σταθεροποιηθεί, παρά τη μέση αύξηση στο 12μηνο ύψους 7,5%. Ο πρόεδρος της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς, μιλώντας στην κάμερα του OPEN ανέφερε ότι σε εκείνους λειτουργεί ο ανταγωνισμός και δεν υπάρχουν αυξήσεις. «Είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβάσουμε τις τιμές», είπε χαρακτηριστικά.

Από τις αρχές Οκτωβρίου οι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ έχουν περάσει τις αυξήσεις στα είδη τους, οι οποίες σταδιακά περνούν και στο ράφι. Το αλεύρι για παράδειγμα, μέσα σε μία εβδομάδα ακρίβυνε κατά δύο λεπτά, η μαργαρίνη κατά 7 λεπτά, η φέτα κατά 25 λεπτά το κιλό και ο καφές πάνω από 50 λεπτά η συσκευασία.

Οι παραγωγικοί φορείς ζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ώστε να ανακοπεί έστω ένα μέρος των ανατιμήσεων και να μη μετακυλήσει στον καταναλωτή.

Μεγάλη αύξηση και στο πετρέλαιο θέρμανσης

Δυσκολίες όμως αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά και όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά σε μια εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 1,10 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα.

Σαφώς, το επίδομα θέρμανσης που αυξάνεται έως και 68% σε σχέση με την περασμένη χρονιά μετριάζει αλλά δεν σβήνει τη φωτιά της ακρίβειας. «Η βοήθεια είναι καλή, αλλά δεν φτάνει», λέει στην κάμερα του OPEN ο κ. Νίκος Κοκοντίνης, ιδιοκτήτης πρατηρίου άρτου.

Οι αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, μια οικογένεια με 2 παιδιά που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη φέτος θα λάβει 299 ευρώ, ενώ πέρσι έλαβε 188. Μια οικογένεια στην Κοζάνη θα λάβει φέτος 469 ευρώ, ενώ πέρσι έλαβε 295. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αφορά όλο τον χειμώνα.

Εκτός μένουν άγαμοι με εισόδημα άνω των 14.000 ευρώ και οικογένειες με εισόδημα άνω των 29.000 ευρώ.

«Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες από οποιαδήποτε κρίση, εν προκειμένω την ενεργειακή κρίση», επεσήμανε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδικό, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η ρίζα του προβλήματος είναι εξωγενής, πανευρωπαϊκή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις