Σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης σήμερα καλούν τους επαγγελματίες οι φορείς του κλάδου που αναφέρουν πως ο τζίρος τους έχει μειωθεί σημαντικά από όταν εφαρμόστηκαν οι νέοι περιορισμοί και ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα. Προειδοποιούν ότι αν ο κλάδος δεν υποστηριχτεί θα υπάρξουν μαζικά λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

εστίαση

Διαρθρωτικά μέτρα

1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Επίσης ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων. “Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων”, υποστηρίζει.

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για το πλήγμα της πανδημίας στην εστίαση

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και εκείνα των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τα οποία και παρατίθενται , δείχνουν ανάγλυφα τη δραματική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις εστίασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019 κατά 2.418.172.833 € ή κατά 37,2%.

Η κατάσταση των επιχειρήσεων εστίασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας με βάση της εξαμηνιαίες έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

1. ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

· το Α εξάμηνο του 2020 το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωση μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 60,1%.

· το Β εξάμηνο του 2020 το 77,9% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωση μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 59,4%.

· το Α εξάμηνο του 2021 το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωση μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 51,8%.

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας κατέγραφε πολύ υψηλά ποσοστά μείωσης του κύκλου εργασιών του.

  \

2. Ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα) επιχειρήσεων εστίασης

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις εστίασης με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας (μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα) εκτινάχθηκαν. Από 16,5% που ήταν στις αρχές της πανδημικής κρίσης υπερδιπλασιαστηκαν στο 44,1% τον Φεβρουάριο του 2021. Τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησαν στο 28,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ωστόσο το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων βοήθησαν ένα μέρος των επιχειρήσεων εστίασης να αποκαταστήσει τη ρευστότητα του, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αυτών φαίνεται πως δεν ωφελήθηκε συνεχίζοντας να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

3. Υποχρεώσεις/Οφειλές

oι ληξιπρόθεσμες όφειλες των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2021) τα μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές καταγράφονται στις κατηγορίες των ασφαλιστικών εισφορών προς τον πρώην ΟΑΕΕ και προς τη φορολογική διοίκηση. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι εκεί που δεν εφαρμόστηκαν μέτρα ή δεν εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα για τη διαχείριση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφεται σοβαρή αύξηση. Σε κάθε ωστόσο περίπτωση φαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν σημαντικά σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων, κάτι που καταδεικνύει τόσο την ιδιαίτερα δυσμενή θέση στην οποία βρέθηκαν οι επιχειρήσεις εστίασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την ανεπάρκεια των μέτρων που ελήφθησαν για την στήριξη τους.

4. Φόβος για ενδεχόμενο κλείσιμο επιχειρήσεων εστίασης

Υψηλά ποσοστά καταγράφουν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις εστίασης για τον φόβο ενδεχόμενης διακοπής της δραστηριότητας . Αυτό δείχνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τη γενικευμένη ανασφάλεια που κυριαρχεί ως προς τη μελλοντική βιωσιμότητα τους.

Πηγή: ΑΠΕ, Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις