Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Eurogroup, ανάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της 12ης έκθεσης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποποτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία διαπιστώνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το ποσό των 767 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.ά.

Η έκθεση των θεσμών (Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον ESM) είναι σε γενικές γραμμές θετική και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχώρησε ικανοποιητικά σε ένα ευρύ φάσμα ειδικών δεσμεύσεων, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία. Μετά από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο του έτους και την καλύτερη από το αναμενόμενο τουριστική περίοδο, η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Επιτροπής αναμένει ότι η ανάπτυξη το 2021 θα φτάσει το 7,1% του ΑΕΠ, φτάνοντας ουσιαστικά σε επίπεδα προ-πανδημίας.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,2% το 2022. Αν και εξακολουθεί να είναι πολύ έντονος ο αντίκτυπος της πανδημίας, αναμένεται να μειωθεί σταδιακά με τη συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού.

Η διευκολυντική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ισχυρή ώθηση από την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, πρόκειται να διατηρήσουν τη δυναμική στο μέλλον. Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, χάρη και στα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης που συνέχισαν να προστατεύουν τις θέσεις εργασίας σε ευάλωτους τομείς.

Η Επιτροπή αναφέρεται στον ρόλο του Ταμείου Ανακάμψεως τονίζοντας ότι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο θα συμβάλουν σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Επίσης θετικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα τους θα παίξουν, η πραγματοποίηση δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως οι αναθεωρήσεις δαπανών, ο προϋπολογισμός επιδόσεων, η ολοκλήρωση της λειτουργικής ταξινόμησης και η ανάπτυξη ενός πράσινου προϋπολογισμού.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 επιβεβαίωσε ότι τα υφιστάμενα μέτρα έκτακτης στήριξης αναμένεται να καταργηθούν σε μεγάλο βαθμό έως το τέλος του 2021, με αυτά που παραμένουν ενεργά το επόμενο έτος να προσαρμόζονται στις εξελισσόμενες ανάγκες της οικονομίας.

Οι αστερίσκοι και οι εκκρεμότητες

Η Κομισιόν τονίζει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να διασφαλιστούν βιώσιμα δημόσια οικονομικά μεσοπρόθεσμα. Εξάλλου σύμφωνα με την Επιτροπή καθυστερήσεις καταγράφονται στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα οι βασικότερες εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν είναι:

  • Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων  οφειλών  του δημοσίου, οι οποίες μειώνονται   με πολύ αργούς ρυθμούς σε σχέση με τους προβλεπόμενους  παίρνουν παράταση για άλλο ένα εξάμηνο. Η επιτροπή δίνει νέο χρονοδιάγραμμα ώστε να  περιοριστούν  στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Το Δημόσιο καλείται  να ενεργοποιήσει και τους μηχανισμούς με τους οποίους όχι μόνο θα πληρώνονται ταχύτερα οι οφειλές, αλλά δεν θα συσσωρεύονται νέες, όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές.
  • Μέχρι και τα μέσα του 2022 παίρνει παράταση η εκκαθάριση των παλαιών εκκρεμών συντάξεων, παρά το γεγονός ότι  η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευθεί για την τακτοποίηση τους  μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
  • Άλλο ένα χρόνο παράταση παίρνει η  εκδίκαση των περίπου 30.000 αιτήσεων του νόμου Κατσέλη. Ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να παρουσιάσει εντός του Δεκεμβρίου ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιτάχυνση της εκδίκασης των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Ημερησία

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις