Μετάλλαξη Όμικρον: Μετά και τις ανακοινώσεις και τα περιοριστικά μέτρα που προτίθενται να πάρουν οι χώρες παγκοσμίως λόγω της εμφάνισης της νέας αφρικάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού Όμικρον, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο, προχώρησαν χθες σε ένα sell-off που θύμιζε τα πρώτα στάδια της πανδημίας.

Η απειλή να αποδειχθούν αναποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια και οι υφιστάμενες θεραπείες απέναντι στις νέες μεταλλάξεις και να επανέλθει το φάσμα των σκληρών μέτρων σε όλες τις οικονομίες διεθνώς έριξε βαριά τη σκιά της στις αγορές που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πλήγμα, μετά την εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια και μεταφορές αλλά και την απειλή του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Τα κρούσματα της Omicron φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής. Η συγκεκριμένη αφρικανική παραλλαγή θεωρείται ιδιαίτερα μολυσματική γιατί ενσωματώνει στο εσωτερικό της 32 μεταλλάξεις.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Έτσι, η χθεσινή Παρασκευή ήταν μια από τις χειρότερες ημέρες για όλες τις αγορές, του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπεριλαμβανομένου που έκλεισε στο -4,55%, στον απόηχο των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται από πολλές κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και της ταχείας εξάπλωσής της.

Ο NIKKEI 225 νωρίς το πρωί είχε ολοκληρώσει τις συναλλαγές με πτώση 2,53% και ακολούθησαν οι ευρωαγορές με τον Stoxx 600 να υποχωρεί σε ποσοστό 3,67% (στις 464,05 μονάδες), τον Stoxx 50 να καταγράφει πτώση 4,74% (στις 4.089,58 μονάδες), ενώ ο DAX κατρακύλησε κατά 4,15% (στις 15,257,04 μονάδες), ο FTSE-100 υποχώρησε σε ποσοστό 3,64% (στις 7.044,03 μονάδες) και ο CAC-40 έχασε 4,75% (στις 6.739,73 μονάδες). Μεγάλη ήταν, φυσιολογικά, η βουτιά για τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και του τουριστικού κλάδου.

Οι φόβοι για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορoνοϊού Omicron έπληξε και τους βασικούς δείκτες της Wall Street την Παρασκευή μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, με την αμερικανική αγορά να βυθίζεται και αυτή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις