Σκυλακάκης: Τεράστιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα που έχει αφήσει η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμένοι, ένα κομμάτι εκ των οποίων έχει κάνει και την τρίτη δόση είναι σχετικά καλά προστατευμένοι από τον ιό και τις μεταλλάξεις. Το πρόβλημά μας είναι οι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, τα όποια περιοριστικά μέτρα λαμβάνουμε, πρέπει να είναι αναλογικά του κινδύνου που υπάρχει σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Τώρα που μιλάμε έχουμε μέτρα για τους ανεμβολίαστους, δεν έχουμε για τους εμβολιασμένους».

γυναίκα με μάσκα

«Τεράστια η δημοσιονομική δαπάνη τα 2 τελευταία χρόνια»

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δημοσιονομική δαπάνη την τελευταία διετία ήταν τεράστια. Αλλά οι αποφάσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν όχι μόνο την οικονομία αλλά και τη λογική πίσω από κάθε lockdown. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα lockdown γιατί δεν έχουμε κανένα λόγο να κλείσουμε τους εμβολιασμένους μέσα προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε πως «τα δύο χρόνια πανδημίας, κόστισαν δημοσιονομικά στη χώρα 40 δισ. ευρώ» και πως «τα lockdown ήταν ένα καλό εργαλείο όταν δεν είχες εμβολιασμό. Ας καλυφθούμε με αυτό το εργαλείο που έχουμε τώρα καθώς το lockdown δεν θα αυξήσει τους εμβολιασμούς».

Σκυλακάκης: Δεν θα επιστραφούν τα 5 δισ. των επιστρεπτέων

Εν συνεχεία ο κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στις επιστρεπτέες προκαταβολές, λέγοντας ότι από μέρα σε μέρα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία από την ΑΑΔΕ η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

«Οι επιχειρήσεις ξέρουν περίπου τι πρέπει να γυρίσουν. Μεγάλη δυσκολία στην περίπτωση είναι ότι πρέπει να ελεγχθεί και η ρήτρα της εργασίας, ότι κράτησαν δηλαδή οι επιχειρήσεις τις θέσεις εργασίας και πρέπει να δούμε ότι τηρήθηκε αυτή η ρήτρα. Η εικόνα που έχουμε, είναι ότι οι επιχειρήσεις τήρησαν αυτή τη δέσμευση. Δώσαμε συνολικά 8,3 δισ. ευρώ επιστρεπτέες. Τα 5 δισ. εξ αυτών είναι μη επιστρεπτέα. Μένουν 3,3 δισ., που πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα 5 ετών με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκια», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Περισσότερες παρεμβάσεις του χρόνου για την ενέργεια

Όσον αφορά στις αυξήσεις στην ενέργεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «θα έρθουν περαιτέρω παρεμβάσεις μετά βεβαιότητας από του χρόνου γιατί έχουμε να θεσμοθετήσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό για την ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές της οποίας σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα αυξομειώνονται.

«Έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουν οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που κινητοποιούμε στις ΑΠΕ. Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες σε ανανεώσιμες πηγές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου και έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμα και εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις