Άδωνις Γεωργιάδης: Προς ιστορικό υψηλό ρεκόρ οδεύουν εφέτος οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες επέδειξαν μία εξαιρετική ανθεκτικότητα κατά την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας. Την επισήμανση αυτή έκανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό στο ετήσιο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που απαιτείται αλλά και στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Όπως είπε, προτού λήξει το 2021 φαίνεται πώς πάμε σε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί η πολύ καλή δουλειά του κ. Μητσοτάκη, που έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας και πρόσθεσε ότι υλοποιείται το όραμα του πρωθυπουργού, που είναι η Ελλάδα της εξωστρέφειας, η Ελλάδα, της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα των εξαγωγών, η Ελλάδα των επιχειρήσεων που δεν στηρίζονται στο κράτος, αλλά καταφέρνουν να βγαίνουν έξω και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ξένων καταναλωτών.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας υπογράμμισε ότι «είμαστε υπερήφανοι βλέποντας κάθε μήνα τον δείκτη PMI να πηγαίνει καλύτερα σε μία τόσο ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά».

Τέλος, υπογράμμισε ότι τα πρωτόγνωρα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την κρίση της πανδημίας, δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο αποτελεσματικά αν δεν υπήρχε η άψογη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης.

Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων: Οι εξαγωγές είχαν άνοδο

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, στον χαιρετισμό της σημείωσε ότι παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, τις πρωτόγνωρες προκλήσεις και τις αντιξοότητες οι εξαγωγές είχαν άνοδο.

Οι εξαγωγές, ο ρόλος των οποίων στην οικονομία είναι σημαντική- αυξήθηκαν. Στα στοιχεία του εννεαμήνου έχουμε μία άνοδο της τάξης του 28%. 28 δις. ευρώ έναντι 22 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε αυτήν την πορεία συνετέλεσε και Πολιτεία, που προχώρησε σε μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε των ΜΜΕ. Η κ. Σακελλαρίδη αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και της περαιτέρω ενίσχυσης του κλάδου.

Έκανε λόγο για ανακατάταξη των εξαγωγών σημειώνοντας ότι ο οδικός χάρτης των εξαγωγών έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο διάστημα. Με τη Γαλλία να περνά στην πρώτη τετράδα, την Τουρκία να αναβαθμίζεται σε Νο5 πελάτη της χώρας ενώ ανέβηκαν οι ΗΠΑ, η Ρουμανία και μια θεαματική αύξηση του Λιβάνου, που μπήκε στην πρώτη δεκάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις