Πλαφόν όχι μόνο σε κωδικούς αλεύρων και ηλιέλαιου, αλλά και σε άλλα προϊόντα λόγω των ανατιμήσεων, βάζουν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έπειτα από την τροπολογία που υπερψηφίστηκε την Τετάρτη.

Αυτό συμβαίνει αφενός μεν για να μην παρατηρηθούν ελλείψεις προϊόντων στα ράφια, αφετέρου να μη διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και ο προγραμματισμός της τροφοδοσίας στα καταστήματα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος πολύ μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που μίλησε στην «»Καθημερινή, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, απλώς οι αλευροβιομηχανίες δεν αποθεματοποιούν στα επίπεδα που το έκαναν παλαιότερα λόγω των πολύ υψηλών τιμών που επικρατούν στα σιτηρά. Μεγαλύτερα φαίνεται ότι είναι τα προβλήματα στο ηλιέλαιο, όπου ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε κάποιους κωδικούς, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα οι αλυσίδες χονδρικής έβαζαν άτυπο πλαφόν προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες τους. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για προϊόν που χρησιμοποιείται ευρέως στην εστίαση, καθώς και στη βιομηχανία τροφίμων.

«Ήδη, εμείς έχουμε καταγράψει από τις μεγάλες αλυσίδες τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα, υπάρχουν επαρκή αποθέματα για μήνες μπροστά μας για όλα αυτά τα προϊόντα. Δεν δικαιολογείται δηλαδή κανένας πανικός», ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Πλέον οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια έχουν υποχρέωση να δηλώνουν με συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα αποθέματά τους αποθέματα σε:

α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

β) λιπάσματα,

γ) ζωοτροφές,

δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών,

στ) ηλίανθο, και

ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Τριπλασιασμός ζήτησης, υπάρχει ζήτηση αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ξεκαθάρισε πως η τροπολογία με την οποία επιχειρήσεις εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης και διακίνησης αγαθών, υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία για τα αποθέματα που διαθέτουν σε επτά βασικά προϊόντα, επ΄ ουδενί δεν πρέπει να σχετίζεται με το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν είτε σε ποσότητα, είτε στην τιμή και υπάρχει πλήρης επάρκεια στην αγορά.

Αναφερόμενος στην επιβολή πλαφόν από κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε προϊόντα όπως το ηλιέλαιο και το αλεύρι, είπε πως μιλάμε για καταστήματα λιανικής πώλησης και είναι λογικό να μην πουλάνε μεγάλες ποσότητες. Όπως είπε η ανησυχία για τις εξελίξεις του πολέμου έχει οδηγήσει σε τριπλασιασμό της ζήτησης σε ορισμένα αγαθά, χωρίς όμως να τίθεται θέμα επάρκειας.

ο κ. Αναγνωστόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά είναι πολύ περιορισμένα και σε κάθε περίπτωση επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Οι διεθνείς τιμές των σιτηρών εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Η τιμή του μαλακού σιταριού στο Χρηματιστήριο του Παρισιού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου έφθασε έως 388,75 ευρώ/τόνο, ενώ στα 350 ευρώ/τόνο έφθασε η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις