Το ζήτημα της ακρίβειας αναδεικνύεται στο σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες, με αιχμή την ενεργειακή κρίση και τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή δημοσκόπηση της Alco αποτελεί πλέον μοχλό επιτάχυνσης της κυβερνητικής φθοράς.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για να ανακοινώσει τη «γενναία» παρέμβαση -όπως έχουν ήδη έχουν προαναγγείλει κυβερνητικοί αξιωματούχοι- για τη δραστικότερη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά και όσοι δεν είναι σήμερα δικαιούχοι των κρατικών επιχορηγήσεων.

Συνολικά το πακέτο των παρεμβάσεων που θα τρέξει από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του 2022 θα αφορά τις 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος (οικιακών καταναλωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων). Σκοπός είναι η μείωση της τιμής στα 0,15 με 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα. Σήμερα χωρίς την επιδότηση του κράτους είναι εκτοξευμένη στα επίπεδα των 0,33 με 0,35 ευρώ/κιλοβατώρα. Με την τελευταία μηνιαία επιχορήγηση η τιμή της κιλοβατώρας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στα 0,21 με 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαίως καθηλώθηκε στα επίπεδα των 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσθετο κόστος των αυξήσεων των τιμών του ρεύματος για το υπόλοιπο της χρονιάς εκτιμάται σε 5 δις. ευρώ. Αυτό θα καλυφθεί κατά περίπου 2 δις. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά 1,5 με 2 δις. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον ΕΛΑΠΕ και γύρω στο 1 δις. ευρώ θα διαθέσουν οι πάροχοι ρεύματος για εκπτώσεις στους λογαριασμούς των πελατών τους.

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», το σχήμα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αποτελείται από δύο μέρη:

1. Επιβολή πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ρεύματος που πουλάνε μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας στους προμηθευτές. Το επιπλέον κόστος για τους παραγωγούς που θα προκύπτει ανάλογα με την τεχνολογία θα καλύπτεται με τους προαναφερόμενους εθνικούς πόρους. Οι πληροφορίες θέλουν η ανώτατη τιμή εκκαθάρισης να είναι τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Με τον τρόπο αυτό θα συμπαρασυρθεί προς τα κάτω και η τιμή λιανικής ρεύματος.

2. Χορήγηση απευθείας επιδοτήσεων σε οικιακούς καταναλωτές με καταναλώσεις κάτω από τις 300 κιλοβατώρες. Σκοπός είναι να διατηρηθούν οι σημερινές τιμές μετά την επιδότηση που είναι στα περίπου 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Το σχέδιο επίσης θέλει να καθιερώνεται και ανώτατο ύψος κατανάλωσης ρεύματος για το οποίο θα ισχύει η νέα τιμή των 0,15 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Θα είναι πάνω από τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ρεπορτάζ οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα είτε αύριο Πέμπτη, είτε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και πάντως πριν από την αναχώρησή του πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ.

Πηγή: oikonomikostaxydromos

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις