Σημαντικά κέρδη παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν στο «τιμόνι» της αγοράς για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Τράπεζες, Motor Oil και Mytilineos «έσυραν» τον ανοδικό «χορό», ενώ ισχυρά στηρίγματα προήλθαν κι από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα ήταν και πάλι παρούσα, όπως μαρτυράει η χαμηλή συναλλαγματική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,07% και τερμάτισε στις 840,69 μονάδες, κερδίζοντας περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (831,81 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 836,30 έως 846,20 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Βελτιωμένο το κλίμα, παραμονεύει η επιφυλακτικότητα

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, με τους επενδυτές να αξιοποιούν αφενός το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, αφετέρου τις πολύ χαμηλές τιμές στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Επόμενο στοίχημα αποτελεί πλέον η ανάκτηση των 850 μονάδων, η οποία θα διευκολύνει την κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τα τρέχοντα σημεία απέχουν παρασάγγας από το υψηλό έτους των 974 μονάδων.

Στο θετικό κλίμα, μεταξύ άλλων, συμβάλει η σταθεροποίηση στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 3,9%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ημερών. Κάτι το οποίο, φυσικά, οφείλεται στην πρόσφατη παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία έσπευσε να απλώσει δίκτυ προστασίας έναντι των επιπτώσεων από την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, το επενδυτικό κλίμα παραμένει εύθραυστο, όπως μαρτυράει και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών του τελευταίου διημέρου (<40 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα), με τους αναλυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη βιωσιμότητα της πορείας ανάκαμψης του Γενικού Δείκτη. Ιδίως, από τη στιγμή που -πέραν των οικονομικών προκλήσεων (πληθωρισμός, επιβράδυνση ανάπτυξης, υψηλό κόστος δανεισμού)- εισερχόμαστε και σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, με τις πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο να μοιάζουν αναπόφευκτες.

Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης παραμένει κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (884 μονάδες), με τα βασικά στηρίγματα να βρίσκονται στις 820 και στις 800 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις δε, συναντώνται στις 850 μονάδες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται ήπια ανοδικά στο +0,35% και τις 408 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,19%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,71% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,32%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 0,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εκτοξεύεται σχεδόν κατά 500 μονάδες, ανακάμπτοντας από τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, οι τιμές εμφανίζουν επιφυλακτική άνοδο, με τα συμβόλαια WTI να καθορίζονται στο +2,1% και τα 111,87 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent να διαμορφώνονται στο +1,46% και τα 115,80 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί οριακά στο -0,19% και τα 1.837 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις