Έντονα προβλήματα ρευστότητας που ενδέχεται να οδηγήσουν και σε «έξοδο συμμετεχόντων από την αγορά» επικαλούνται οι πάροχοι ενέργειας που μιλούν για διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών σε ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος διεκδικούν τέσσερα μέτρα στήριξης -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η προκαταβολή του 75% της μηνιαίας επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και η παροχή κρατικών εγγυήσεων- τα οποία περιγράφονται σε κοινή επιστολή τους ο ΕΣΑΗ (το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς) και του ΕΣΠΕΝ (ο σύνδεσμος των προμηθευτών), προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

Το πρώτο μέτρο που προτείνουν οι εκπρόσωποι των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη μετακίνηση των πελατών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα κακώς εννοούμενου «ενεργειακού τουρισμού» και να αποθαρρύνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Οι προμηθευτές ζητούν επίσης να τους προκαταβάλλεται το 75% της μηνιαίας επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), έως την πέμπτη ημέρα του κάθε μήνα.

Το τρίτο μέτρο που προτείνουν να εξεταστεί είναι η παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις εταιρείες προμήθειας, προκειμένου αυτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, καθώς η «εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού έχει υποχρεώσει τις εταιρείες να πολλαπλασιάσουν τα ποσά των εγγυήσεων που καταθέτουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ.

Τέλος, οι δύο σύνδεσμοι ζητούν να δοθεί η δυνατότητα διακανονισμού της καταβολής των Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων στους Διαχειριστές, με τη νομοθέτηση μέτρων αντίστοιχων με εκείνων που εφαρμόστηκαν για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις