Λιγότερο φωτεινά και λαμπερά θα είναι φέτος τα Χριστούγεννα στην Πορτογαλία, μιας και η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στον περιορισμό του φωτισμού τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα από τις 6 Δεκεμβρίου, μέχρι τις 6 Ιανουαρίου και από τις 18:00 μέχρι τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Politico, η Πορτογαλία έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει μεγαλύτερη χρήση του φυσικού φωτός, απενεργοποίηση του εσωτερικού φωτισμού κάθε φορά που οι πολίτες φεύγουν από έναν χώρο, ενώ τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμιστούν σε θερμοκρασίες 18 βαθμών τον χειμώνα και 25 βαθμών το καλοκαίρι.

Τα μέτρα αυτά έχουν προταθεί στις τοπικές διοικήσεις, φαίνεται, όμως, πως θα είναι υποχρεωτικά και για τα κυβερνητικά κτίρια σε ένα μεγάλο βαθμό.

Φυσικά τα μέτρα αυτά αφορούν και τους πολίτες, με τους ιδιώτες καταναλωτές να καλούνται να περιορίσουν «τον χρόνο τρεχούμενου νερού για μπάνιο και ντους» και «να ελαχιστοποιήσουν τις χρήσεις του πλυντηρίου ρούχων και του πλυντηρίου πιάτων, χρησιμοποιώντας τη μέγιστη χωρητικότητά τους».

Τα μέτρα αυτά γίνονται “πειραματικά” και αν τελικά δεν είναι αρκετά, τότε η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να «καταστεί υποχρεωτικό» και να περιλαμβάνει άλλα πιο αυστηρά μέτρα.

Σύσταση και στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα

Περιορισμό του χριστουγεννιάτικου φωτισμού και του δημόσιου φωτισμού, όταν δεν είναι απαραίτητος περιλαμβάνει η σύσταση προς τους ΟΤΑ και στην Ελλάδα. Παράλληλα, η οδηγία αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας από γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κτιριακές υποδομές.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών έχουν ζητήσει περισσότερο από 10% εξοικονόμηση ενέργειας από τους δήμους όλης της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις