Νέο μήνυμα ότι δεν θεωρεί πρόσφορη την επιβολή πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς η Κομισιόν σηματοδότησε ότι δεν βλέπει το μέτρο αυτό σαν το καλύτερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Αντ΄ αυτού, προτείνει ένα σχέδιο που θα κατανείμει το αυξανόμενο κόστος με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η Κομισιόν παρουσίασε την ανάλυσή της για τις πιθανές ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν με στόχο τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, σε συνάντηση με εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες είχαν παροτρύνει την Κομισιόν τον περασμένο μήνα να αξιολογήσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός δυναμικού διαδρόμου τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου, και να καταθέσει τις προτάσεις της.

Χώρες με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ελλάδα πίεζαν σκληρά για να περιορίσουν το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο αναστατώνει τις οικονομίες και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό καθώς η περιοχή πλησιάζει τον χειμώνα με δραστικά μειωμένες αποστολές από τη Ρωσία.

Η Επιτροπή, η οποία είχε αντιταχθεί νωρίτερα φέτος στην παρέμβαση στην αγορά, υποχώρησε στις πιέσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του Οκτωβρίου, προτείνοντας ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα άνοιγε τον δρόμο  για αλλαγές στον βασικό δείκτη του φυσικού αερίου για την Ευρώπη καθώς και για κοινές αγορές στην ΕΕ.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι παλινωδίες της Κομισιόν κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο μια γρήγορη συμφωνία των κυβερνήσεων για το πακέτο των μέτρων. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν ώστε να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία στις 24 Νοεμβρίου.

Καλπάζει η τιμή του αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει προσωρινό ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στην Ολλανδία εκτινάχθηκαν έως και 7,8%, μετά από τρεις συνεδρίες απωλειών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε τη Δευτέρα ότι άλλα μέτρα για τον περιορισμό των υπερβολικών διακυμάνσεων των τιμών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από ένα ανώτατο όριο.

Οι έμποροι παρακολουθούν κάθε κίνηση των διαπραγματεύσεων για ένα πακέτο για τον περιορισμό της κρίσης. Οι φόβοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί έχουν αμβλυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, της εισροής υγροποιημένου φυσικού αερίου και των σχεδόν πλήρων επιπέδων αποθήκευσης. Ωστόσο, ο κίνδυνος περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού παραμένει και οι θερμοκρασίες αναμένεται να μειωθούν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, προκαλώντας τη ζήτηση θέρμανσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις