Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε το Σάββατο (12/11) ότι αν τα κοιτάσματα στον ελλαδικό χώρο αποδειχθούν αξιοποιήσιμα, τότε η χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει «σημαντικό πυλώνα ενεργειακής τροφοδοσίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης από φυσικό αέριο».

Χαρακτηριστικά, σε σχετική συνέντευξή του στο MEGA, ο ίδιος είπε για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις: «Εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις και εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα με καλή ποιότητα, θα έχουμε όχι μόνο να καλύψουν την εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο στη χώρα μας, αλλά θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικό πυλώνα ενεργειακής τροφοδοσίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης από φυσικό αέριο. Επομένως, υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες, γι’ αυτό μεγάλες εταιρείες σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες επενδύουν πολύ σημαντικά ποσά, γιατί πιστεύουν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι μπορεί να βρεθούν μεγάλα και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αέριων υδρογονανθράκων».


Ακόμα, ο υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε: «Αυτές οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα ξεκινήσει μία δοκιμαστική γεώτρηση στη στεριά, στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου εκεί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρούμε αέριους υδρογονάνθρακες, δηλαδή φυσικό αέριο. Από την άλλη πλευρά των συνόρων με την Αλβανία, ήδη υπάρχει δραστηριότητα και έχουν βρει και πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Εκεί σε έναν χρόνο θα έχουμε μία δοκιμαστική γεώτρηση και οι επόμενες που προσδοκούμε να έχουμε αφορούν στα μεγάλα πεδία στην νοτιοδυτική Κρήτη και την Πελοπόννησο και τα πεδία του Ιονίου».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Κώστας Σκρέκας επεσήμανε και την ανάγκη ευρωπαϊκής αρωγής για το φυσικό αέριο, τονίζοντας πως «σε ό,τι αφορά στην ελληνική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία κατέθεσε τον προηγούμενο Μάρτιο, έχουμε συντονιστεί 15 κράτη-μέλη».

Εν συνεχεία, ο ίδιος σημείωσε: «Καταρχάς, τέσσερα μέλη – Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία και Ιταλία που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της πρότασης αυτής – με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα τουλάχιστον 11 μέλη που έχουν προσαρτηθεί σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας να κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια πρόταση κανονισμού και ένα οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο. Υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες που πιστεύουν ότι θα μειωθεί η ροή του φυσικού αερίου στη χώρα τους».

Τι είπε για την οικονομία

Αναφορικά με τον χειμώνα που έρχεται και την οικονομία, ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι «έχουμε δηλώσει την πρόθεση μας να στηρίξουμε το νοικοκυριό γιατί έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα».

Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υποστήριξε: «Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις, να ενεργοποιηθούν κάποιοι μηχανισμοί. Πρέπει να συνολικά να αποφασίσουμε γι’ αυτό. Έχουμε δηλώσει την πρόθεση μας να στηρίξουμε το νοικοκυριό γιατί έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, εξαντλώντας τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, να μειώσουμε τις τιμές ενέργειας στα νοικοκυριά, ώστε να θερμάνουν το σπίτι τους».

Κατόπιν, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας που είναι βασικό προαπαιτούμενο για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας στο επόμενο διάστημα, που θα μας δώσει τα έσοδα προκειμένου να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Έχουμε προτεραιότητα το σπίτι και την επιχείρηση απέναντι στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο και, στη συνέχεια, εφόσον δούμε ότι συνεχίζεται αυτή η αύξηση και στις αντλίες και εφόσον υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις