Σχέδιο για food pass εξετάζει η κυβέρνηση που θα αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το MEGA.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει ένα voucher για τρόφιμα στους καταναλωτές, με σκοπό να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Το ποσό της επιδότησης που πιθανότατα θα φτάνει έως και τα 100 ευρώ θα αφορά τα προϊόντα του «καλαθιού».

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του food pass

Η χορήγηση του food pass θα γίνει με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά, όπου ανάλογα τον αριθμό των παιδιών θα υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση για τα τρόφιμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τελικές αποφάσεις για το food pass θα παρθούν στις αρχές του 2023.

ΙΝΚΑ: Κακής ποιότητας στο καλάθι του νοικοκυριού – Αυξήσεις  τιμών σε εκτός καλαθιού

Τον κώδωνα του κινδύνου για ακατάλληλα τρόφιμα, αμφιβόλου ποιότητας, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά κρούει το ΙΝΚΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν υπόνοιες, ότι κάποια αυτά βαπτίζονται ελληνικά, ενώ είναι εισαγόμενα.

Η αύξηση των τιμών είναι εμφανής στα ράφια, το ίδιο και η μείωση των ποσοτήτων στις συσκευασίες προϊόντων, το λεγόμενο “shrinkflation“, που οδηγεί σε κρυφές ανατιμήσεις. Υπάρχει όμως και κάτι που δεν είναι εμφανές, την ώρα που ο καταναλωτής πραγματοποιεί τις αγορές του.

ΙΕΛΚΑ: 6 στους 10 καταναλωτές δεν έχουν αγοράσει προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού

Όπως καταγράφεται  , το πρώτο 10ήμερο της λειτουργίας αυτής της πρωτοβουλίας, μόλις το 39% του κοινού δηλώνει ότι αγόρασε έστω μία φορά κάποιο προϊόν από το καλάθι. Το 15% έχει πραγματοποιήσει 1 επίσκεψη, το 11% 2 επισκέψεις, το 7% 3 επισκέψεις και το υπόλοιπο 6% 4 επισκέψεις ή περισσότερες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κοινού δεν έχει αγοράσει καν κάποιο προϊόν από το καλάθι, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό έχει προσεγγίσει τουλάχιστον Άρα αναμένεται αυτά τα ποσοστά να αυξηθούν στο μέλλον, σημειώνει το ΙΕΛΚΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις