Τις λύσεις εκείνες που θα δώσουν οικονομική ανάσα στον δύσκολο χειμώνα που είναι προ των πυλών αναζητά το ευρύ κοινό, με την συντήρηση του καλοριφέρ να αποτελεί μία λύση για την εξοικονόμηση χρημάτων.

Ο τρόπος με τον οποίο ζεσταίνονται οι περισσότεροι είναι τα καλοριφέρ, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Στην προκειμένη περίπτωση, οι γνώσεις πάνω στη συντήρηση των καλοριφέρ μας, είναι ελάχιστες. Κι όμως, με απλές κινήσεις, μπορεί να γίνει σωστή συντήρηση και να μειωθεί η κατανάλωση. Για παράδειγμα θα πρέπει να τα καθαρίζουμε σε ετήσια βάση, καθώς και να πραγματοποιούμε εξαέρωση του θερμαντικού μας συστήματος.

Τα παραπάνω παραδείγματα, όμως, είναι κοινές λύσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας. Εφόσον θέλουμε να πετύχουμε μια ολοκληρωμένη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, υπάρχει μια διαδικασία την οποία συχνά είτε αγνοούμε είτε αμελούμε, όμως είναι ικανή να μας εξοικονομήσει έως και 25% σε καύσιμα και θέρμανση, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Express.

Πρόκειται για τον εσωτερικό καθαρισμό των καλοριφέρ μας, από τη «λάσπη μαγνήτη», υπολείμματα οξειδίων μετάλλων και αλάτων δηλαδή που συσσωρεύονται με τα χρόνια και «μπλοκάρουν» το σύστημα, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Τι είναι ο χημικός καθαρισμός των καλοριφέρ

Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως είναι άλλος ο χημικός καθαρισμός του εσωτερικού των καλοριφέρ μας και άλλοσ ο καθαρισμός των θερμαντικών μας σωμάτων (μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες εδώ).

Η πρώτη διαδικασία είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει από εμάς μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά, ενώ η δεύτερη πρέπει να γίνεται από ειδικό τεχνικό και καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε 5-6 χρόνια.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η πρώτη περίπτωση είναι ουσιαστικά η αφαίρεση της σκόνης από τις πτυχές του καλοριφέρ, στις οποίες εύκολα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση με ένα λεπτό βουρτσάκι.

Η δεύτερη περίπτωση, όμως, έχει να κάνει με τον καθαρισμό και την αφαίρεση της βρωμιάς που βρίσκεται στο εσωτερικό ολόκληρου του κυκλώματος (καλοριφέρ, διακόπτες, σωληνώσεις, συλλέκτης, λέβητας), καθώς και του νερού που κυκλοφορεί σε αυτό.

Πότε πρέπει να γίνει χημικός καθαρισμός του συστήματος θέρμανσης

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, ο χημικός καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται περίπου κάθε 5 με 6 χρόνια, ωστόσο ανάλογα με την ηλικία του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού σας και τη χρήση που κάνετε οι ανάγκες μπορεί να διαφέρουν.

Θα καταλάβετε ότι ίσως ήρθε η ώρα να ελέγξει το σύστημα κάποιος ειδικός εάν τα σώματα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο να ζεσταθούν σε σχέση με παλιότερα, ή εάν ορισμένα σημεία του καλοριφέρ παραμένουν κρύα ακόμα και μετά την εξαέρωση (μπορείτε να δείτε τη διαδικασία εξαέρωσης των καλοριφέρ ΕΔΩ).

Για τη διαδικασία χημικού καθαρισμού των καλοριφέρ χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, καθώς και αρκετές ώρες. Ο καθαρισμός της εγκατάστασης από τις διάφορες επικαθίσεις γίνεται με την τοποθέτηση ειδικών χημικών καθαριστικών. Ακολουθεί το ξέπλυμα με τη βοήθεια μίας αντλίας, οπότε και η ισχυρή ροή φρέσκου νερού μαζί με την προσθήκη ενός διαλύματος αναστολέα.

Η τελευταία θα εμποδίσει τη νέα συσσώρευση «λάσπης μαγνητίτης» για την επόμενη πενταετία περίπου και θα εξασφαλίσει τη γοργή και ελεύθερη κυκλοφορία του νερού σε όλο το κύκλωμα. Εφόσον γίνει σωστή δουλειά στα καλοριφέρ σας, μπορεί να επιτευχθεί η εξοικονόμηση έως και 25% των χρημάτων που δαπανούσατε έως τώρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις