Πετρέλαιο θέρμανσης: Το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως επισήμανε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Νίκος Παπαγεωργίου, πωλείται σήμερα κατά 15% φθηνότερα συγκριτικά με τα μέσα Οκτωβρίου, όταν και ξεκίνησε η διάθεσή του, με την τιμή να έχει υποχωρήσει στο 1,2 ευρώ το λίτρο.

«Το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει μια μείωση της τάξης των 20 λεπτών περίπου σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε σχετικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Η χαμηλότερη τιμή, για φέτος, έχει ως συνέπεια αρκετοί πολίτες να προβούν σε ανεφοδιασμό των δεξαμενών τους. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μέση τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ το λίτρο από 1,39 ευρώ πριν από ένα μήνα και 1,41 ευρώ στις 14 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η διάθεσή του.

Ταυτόχρονα, αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον και για το επίδομα θέρμανσης με τη πλατφόρμα MyΘέρμανση να παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα ξεπερνούν τις 880.000.

Με ρυθμούς χελώνας η αποκλιμάκωση σε βενζίνη και diesel

Πτωτική πορεία ακολουθούν και οι τιμές των καυσίμων κίνησης, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να έχει μειωθεί στα 1,996 ευρώ το λίτρο από 2,03 ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ μικρή αποκλιμάκωση στα 1,94 ευρώ το λίτρο από 2,12 ευρώ καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η μέση τιμή της αμόλυβδης υποχώρησε μόλις 7 λεπτά, δηλαδή 3,3%. Συνεπώς η τιμή υποχώρησε δηλαδή 6 φορές λιγότερο από τις διεθνείς τιμές. Η μέση τιμή του diesel κίνησης υποχώρησε κατά 15 λεπτά , κατά 7% δηλαδή , στα 1,94€.
Επιβεβαιώνεται  η εκτίμηση ότι ενώ οι αυξήσεις περνούν αμέσως στη λιανική, οι μειώσεις αργούν χαρακτηριστικά.

Αβεβαιότητα για τις τιμές το επόμενο διάστημα

Η αγορά αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία των τιμών καυσίμων στην Ελλάδα ακριβώς γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα διεθνώς καθώς αντίρροπες δυνάμεις ανταγωνίζονται η μια την άλλη.

Από τη μια πλευρά οι διαβουλεύσεις που γίνονται για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και η αναμενόμενη αντίδραση της Ρωσίας ίσως μειώσουν την προσφορά και οδηγήσουν σε νέα αύξηση.

Μείωση παραγωγής μπορεί να αποφασίσει και ο ΟΠΕΚ για να πιέσει ανοδικά τις τιμές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις