ΕΚΤ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να την οδηγήσει σε δύσκολους δρόμους μετά από μια δεκαετία χαλαρής οικονομικής πολιτικής και τυπώματος χρήματος.

Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ πρέπει να καταβάλει τεράστιες πληρωμές τόκων σε εμπορικές τράπεζες για καταθέσεις αξίας περίπου 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ που δημιούργησε μέσω μαζικών αγορών ομολόγων και φθηνών δανείων, γράφει το Reuters.

Αυτά τα εργαλεία τόνωσης, που χρησιμοποιήθηκαν για αρκετά χρόνια, όταν ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός, είναι πλέον πιθανό να ωθήσουν την ΕΚΤ και ορισμένους από τους μετόχους της, όπως οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, στο «κόκκινο».

Αυτό θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει ορισμένες από αυτές τις κεντρικές τράπεζες να αναζητήσουν ένα πρόγραμμα διάσωσης που θα εγείρει αρκετά ερωτήματα και θα προκαλούσε την οργή των φορολογουμένων.

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε (τον πληθωρισμό) αυξάνοντας τα επιτόκια, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερα έξοδα τόκων που πληρώνουμε στις τράπεζες», ανέφερε η ΕΚΤ στον ιστότοπό της την Τρίτη. «Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος μας πέφτει και μπορεί να έχουμε ακόμη και ζημιές».

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι κεντρικές τράπεζες των πιο συνετών δημοσιονομικά χωρών θα πληγούν περισσότερο επειδή αποθηκεύουν μεγαλύτερο μερίδιο τραπεζικών καταθέσεων και τα ομόλογα που αγόρασαν για λογαριασμό της ΕΚΤ αποδίδουν μηδενική ή μικρότερη.

Η εθνική κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας έχει αναγνωρίσει ανοιχτά τον κίνδυνο να χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση από την κυβέρνησή της, αν και η υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag προειδοποίησε αργότερα ότι αυτό «δεν ήταν ακόμη στο τραπέζι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις