Την ανάγκη προσήλωσης στον στόχο για επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο επισήμανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την Μπανγκόκ. «Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε πραγματικά νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες, ώστε αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη συνεδρἰαση της ΕΚΤ, 14 και 15 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές θα παραμείνουν αβέβαιες για κάποιο χρονικό διάστημα: «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας».

Επισήμανε, επίσης, ότι «οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε οικονομίες με περιορισμένη προσφορά μπορεί να αναγκάσουν σε μεγαλύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από ό,τι χρειαζόταν». Δυστυχώς, πρόσθεσε, κάποια από τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται από πολλές κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δείχνουν να οδηγούν σε αυτό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις