Στα Δυτικά Βαλκάνια επενδύει η Ευρωπαϊκή Ένωση με μέτρα οικονομικής στήριξης και επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της δέσμευσής της στην προοπτική ένταξης. Αυτό τουλάχιστον διεμήνυσαν από τα Τίρανα οι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.

Ιδιαίτερο νόημα έχει πλέον ο διάλογος ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Δυτικά Βαλκάνια, μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη ρωσική επιρροή στην Νοτιοανατολική Ευρώπη να θεωρείται υπαρκτός και αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

«Η ΕΕ είναι περισσότερο από ποτέ προσηλωμένη σε ένα κοινό μέλλον, από την κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έως τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όπως την μείωση των τελών περιαγωγής», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά την συνεδρίαση συζητήθηκαν τα επενδυτικά σχέδια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε προσφάτως η ΕΕ, τα οποία στοχεύουν στην ευθυγράμμιση των Δυτικών Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή πολιτική για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τις βιώσιμες μεταφορές, την στήριξη του ιδιωτικού τομέα και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει τη χρηματοδότηση 40 έργων.

Η ενέργεια στο προσκήνιο

Για την αντιμετώπιση των τιμών στην ενέργεια, τα Δυτικά Βαλκάνια θα λάβουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ που θα αποτελείται από δύο πυλώνες: 500 εκατ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών προς εκταμίευση στις αρχές του 2023 και 500 εκατ. ευρώ για την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη ενός επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια με στόχο την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και της ενεργειακής ασφάλειας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπεγράφη δήλωση από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνίας που συνδέουν την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια σχετικά με την πρώτη εθελοντική μείωση των τελών περιαγωγής, η οποία αναμένται να ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2023.

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής αποτέλεσε ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά θέματα όπου τα Βαλκάνια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως η διαχείριση της μετανάστευσης, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την εκπαίδευση και τη νεολαία.

Η Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 70 εκατομμυρίων για τα σύνορα και 170 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση της αύξησης των ροών στη μεταναστευτική οδό των Δυτικών Βαλκανίων.

Ως προς την προστασία στον κυβερνοχώρο, η ΕΕ θα διαθέσει 5 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της περιοχής.

Τα πανεπιστήμια των Δυτικών Βαλκανίων θα συμπεριληφθούν επίσης στην πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ επί ίσοις όροις με τα κράτη μέλη της ΕΕ για την δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τους νέους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις