Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και το κλίμα γίνεται πιο γιορτινό για όλους πόσο, όμως, μπορεί να επηρεαστεί αυτό το κλίμα από την ακρίβεια και το άγχος για το πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια;

Σύμφωνα με όσα εξήγησε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” ο ενεργειακός επιθεωρητής, Βαγγέλης Πάνος, ένας γενικός κανόνας λέει ότι η χρήση πολλών σειρών με λαμπάκια παλιάς τεχνολογίας μπορεί να κοστίσει έως και 100 ευρώ για έναν μήνα. Από την άλλη, όπως είναι γνωστό, τα φωτάκια LED είναι αρκετά πιο οικονομικά, καίγοντας περίπου το μισό ρεύμα, ή ακόμα και λιγότερο.

Χριστούγεννα – Ακρίβεια: Υπολογίστε πόσο ρεύμα καίνε τα λαμπάκια

Πάνω σε κάθε κουτί λαμπιόνια, αναγράφεται η ισχύς τους, σε Watt.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, εάν το κουτί στα φωτάκια που έχετε αγοράσει γράφει 500 Watt, τότε η διαδικασία είναι η εξής:

  • Διαιρείτε τον αριθμό αυτόν που αναγράφετε στο κουτί με το 1.000. Στην προκειμένη περίπτωση, 500/1.000 ισούται με 0,5 κιλοβάτ.
  • Έπειτα, θα πολλαπλασιάσετε τα κιλοβάτ με τις ώρες που λειτουργούν τα λαμπάκια. Εάν υποθέσουμε ότι ανάβετε τα φωτάκια σας για 10 ώρες ημερησίως, τότε 0,5*10 ισούται με 5 κιλοβατώρες.
  • Τέλος, για να υπολογίσετε πόσο θα σας κοστίσουν τα λαμπάκια σε ευρώ, θα πολλαπλασιάσετε τις κιλοβατώρες που βρήκατε με την τιμή του μέσου κόστους κιλοβατώρας του παρόχου σας. Εάν θέλετε να βρείτε πόσο θα σας κοστίσουν τα λαμπιόνια για ολόκληρη τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το παραπάνω γινόμενο με τον αριθμό των ημερών που θα παραμείνουν αναμμένα τα γιορτινά φωτάκια.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις