Στο 5% θα κινηθεί ο πληθωρισμός στη χώρα το 2023 σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος για το 2023.

Όπως είπε το 2022, η οικονομία πήγε καλύτερα, η απόδοση στα φοροέσοδα ήταν καλύτερη και ότι με τις σημερινές τιμές στην ενέργεια μπορεί να προκύψει κι εκεί ένας χώρος. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν αβεβαιότητες, ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση εξαντλείται το α΄εξάμηνο κι αν συνεχιστεί θα χρειαστούν άλλα 250 εκ. ευρώ. Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για την προτεραιοποίηση του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ για δώρο Πάσχα σε χαμηλοσυνταξιούχους, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει εμμένοντας για δημοσιονομικό χώρο που θα δώσει δυνατότητα πρόσθετης στήριξης που θα χρειαστεί προτεραιοποίηση.

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για το βασικό προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία που θα είναι οι καλύτεροι μισθοί. Όπως είπε η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική».

Τόνισε ότι το εισόδημα αυξάνεται και με την μείωση των φόρων όπως είναι η κατάργηση της αλληλεγγύης.

Αναφορικά με την προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι υπάρχουν «προτεραιότητες που συνεκτιμώνται αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να παρθούν όλα μαζί».

Επίσης ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξήσεις που έχουν μετατοπιστεί από την ενέργεια στον τομέα τροφίμων, γεγονός που όπως είπε αφορά όλη την Ευρώπη και δεν θα σταματήσει σε ένα δύο μήνες. Το πρόβλημα είναι ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε έναν υψηλό πληθωρισμό αλλά έχουν μια καλή πορεία της οικονομίας πολύ καλύτερη από αρκετές ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη. «Δεν υπάρχουν ανεξάντλητοι πόροι» τόνισε.

Τέλος ο υπουργός αντέκρουσε την κριτική για προεκλογικές παροχές σημειώνοντας ότι τα μέτρα είναι η εκπλήρωση των υποσχέσεων του 2019. «Η βασική ατζέντα της κυβέρνηση είναι η μείωση φόρων και εισφορών και οι παροχές είναι παροδικές εξ ανάγκης λόγω των κρίσεων που προέκυψαν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις