Ανταλλαγή χρέους με... πρόσφυγες προτείνουν οι FT

Ανταλλαγή χρέους με... πρόσφυγες προτείνουν οι FT
Μία... “δημιουργική” πρόταση “κατεβάζει” ο Gideon Rachman των Financial Times, με στόχο να λυθούν τα δύο μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ΕΕ, η κρίση χρέους αλλά και το προσφυγικό, τα οποία συμπτωματικά όπως αναφέρει, έχουν και τα δύο πρωταγωνιστές την Ελλάδα και τη Γερμανία.

“Είναι ώρα να σκεφτούμε δημιουργικά για τα δύο αυτά προβλήματα και να τα δέσουμε σε ένα διπλωματικό πακέτο που θα τα λύσει μαζί. Οι βασικές αρχές της συμφωνίας είναι απλές. Η Ελλάδα θα συμφωνήσει να κλείσει τα σύνορά της προς βορά και έτσι θα σταματήσει η ροή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα η Γερμανία θα συμφωνήσει σε πολύ μεγάλη διαγραφή χρέους και οικονομική ενίσχυση” αναφέρει.

Προσθέτει πως τα εκατομμύρια προσφύγων που θα φτάσουν στην Ελλάδα από εδώ και πέρα θα στεγάζονται σε χώρους φιλοξενίας που θα διοικούνται και θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, με τη συμφωνία ότι όταν επιστρέψει η ειρήνη στη Συρία (“ή γενικά στις πατρίδες τους”) θα επιστρέψουν και εκείνοι εκεί.

Ο ίδιος αναφέρει πως το σχέδιο αυτό ακούγεται “τραβηγμένο” ωστόσο είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται σε επεξεργασία, ενώ κάνει αναφορά στο άρθρο των Financial Times που υποστηρίζει πως γίνονται σχέδια για εξαίρεση της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν και για κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια, που είναι η κύρια οδός για το Βορρά.

Όπως λέει ο Rachman το σχέδιο προωθείται από τη Σλοβενία και φαίνεται να έχει τη στήριξη του Βερολίνου.

“Ορισμένοι ίσως υποστηρίξουν πως είναι ανήθικο και παράνομο να αλλάξουν οι κανόνες για το άσυλο, ειδικά τώρα. Αλλά το σύστημα είναι ήδη στα όρια της κατάρρευσης, αναφέρει ο αρθρογράφος, που υποστηρίζει ότι οι προσφυγικές ροές ευθύνονται για την ενίσχυση του εξτρεμισμού και του εθνικισμού στην ΕΕ.

Διαβάστε το άρθρο των Financial Times

Ο ίδιος επανέρχεται με νεότερο άρθρο του που περιγράφει τις απειλές περί εξαίρεσης της Ελλάδας από τη Σένγκεν, ως “περισσότερο γάβγισμα, παρά δάγκωμα” δηλαδή μια κούφια απειλή αφού η εισροή των προσφύγων γίνεται από μία χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, την Τουρκία και οι πρόσφυγες δεν ταξιδεύουν από τη χώρα μας για τη Γερμανία και αλλού... με τα επιβατικά αεροσκάφη.

Για το λόγο αυτό – και εφόσον ακόμη και αν η Ελλάδα εξαιρεθεί από τη Σένγκεν, δεν πρόκειται να μειωθεί η προσφυγική ροή – η ΕΕ έχει στρέψει τώρα όλη της την προσοχή στα Σκόπια, ελπίζοντας ότι αυτά θα κλείσουν τα σύνορα.

Χαρακτηριστική είναι επιστολή του Γιουνκέρ στον σλοβένο πρωθυπουργό που έχει την πρωτοβουλία, στην οποία αναφέρει πως “οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα με ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας είναι ευπρόσδεκτοι”.

Διαβάστε το άρθρο